Teol.hu podcast

2023.06.15. 16:30

A világ abszurd, nem a költő

Verseit egyszerre könnyű és nehéz jellemezni. Az egyszerűség kedvéért: mintha Christian Morgenstern és Parti Nagy Lajos lenne egymásba oltva némi Bereményi Gézával. Ez így ugyan elég abszurd, de ez semmi szerzőnkhöz képest. Aki nem más, mint Dicső Zsolt.

Szeri Árpád

Dicső Zsolt volt a teol.hu podcast legújabb vendége

Forrás: TEOL

A Szekszárdon élő és alkotó költő volt a teol.hu podcast új vendége. Már – vagy még csak, ez nézőpont kérdése – hatvanhat éves. Első zsengéje közel fél évszázaddal ezelőtt, 1975. december 7-én jelent meg a Tolna Megyei Népújság hasábjain. Azaz, már húszon bőven innen megmutatta oroszlánkörmeit. A lapnál Csányi László író, költő, szerkesztő volt a mentora, rajta kívül magáénak mondhatta Baka István figyelő gondoskodását is.

Abszurd költeményei elsőként 1992-ben jelentek meg kötetben, A rózsaszínű lórúgás című könyvére azonnal felfigyelt nemcsak a közönség, hanem a szakma is. Napjainkig összesen nyolc verseskötete jelent meg, mint mondta, általában két-három év kihagyással: mint mondta, nem a mennyiségre, hanem  minőségre törekszik. Ez irányú elkötelezettsége meg is hozta a maga gyümölcsét. A múlt héten a fővárosban, a Vörösmarty téren, a Könyvhéten dedikálta legújabb, a valami valamihez hozzáér című művét.

Bár ez nem egyedi eset számára, hiszen korábban kiadója már öt alkalommal felkérte hasonló foglalatosságra. Irodalmi és közéleti tevékenységének elismertségét egyaránt jelzi, hogy kilenc évvel ezelőtt a Mészöly Miklós emlékplakett, öt évvel ezelőtt pedig a Közjóért kitüntetés birtokosa lett. 

A világot, nem titkoltan a maga abszurditásában látja, számára ez a természetes nézőpont. Ez a különleges világlátás, illetve személyiség tárul a teol.hu podcast hallgatói elé.

Korábbi beszélgetéseinket ide kattintva találja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában