Siker

2023.06.19. 11:41

Bélás diáklány nyerte a fődíjat a budapesti gálán

A 2023 Versünnep Nemzetközi Seregszemlét június 17-én a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumban tartották.

Budavári Kata

A gálára négy országból vers- és prózamondás, énekelt vers, vers megzenésítése kategóriában négy korcsoportból ötvenhatan kaptak meghívást a 2023-ban megrendezett országos döntőkből. A zsűriben helyet foglalt Kolti Helga színművész, a Versünnep Alapítvány elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja, Csomor Csilla színművész, Rékasi Károly színművész és Neumann Balázs zongoraművész, zeneszerző, a Versünnep 2022 fődíjasa.

Beküldött kép.

Tolna vármegye négy iskolájának hét fiatalja, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium 4 tanulója, Gyarmati Jázmin, Gerőfi Vanda, Dávid Marcell és Taksonyi Péter, a Szekszárdi Garay János Gimnázium tanulója, Főglein Liza Kató, A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója, Nagy Eszter Anna, a Szekszárdi Baka István Általános Iskola 5. osztályos tanulója, Radó Bertalan méltón képviselte Szekszárd városát.

A 2005-ben alapított Versünnep Alapítvány elnöke elmondta, hogy az elmúlt 18 év legkiemelkedőbb gálája, versenye volt ez a szervezet történetében.

Kijelenthetjük, hogy a hétköznapi teendőkből kiszakadva ünnepeltük a verset, a költészetet, a magyar irodalmat. Lehet, hogy manapság nem divat verset mondani, nem divat sokak szemében az irodalom művelése, a versekkel való foglalkozás, vagy éppen a verseken át való kifejezés, de akik művelik, azok hatalmas kinccsel bírnak – véli Csizmazia Ferencné, felkészítő tanár.

Beküldött kép.

– Kamasz fiatalok hitelesen, mélyen látják, érzik a világot, és ez, több mint reménység. Mindez bizalomra, kitartásra ad okot. Nekünk felnőtteknek komoly üzenet, komoly felelősség, hogy milyen világot hagyunk a fiatalokra, de van kire hagyni, és ez nagyon fontos. A rohanó virtuális világból való kiszakadás a versek ismerete, a versek szeretete okán működik, a versek tolmácsolásán keresztül igen erős közösségmegtartó erő tud eljutni hozzánk. A verselő fiatalokat nem sodorja az élet valahová, hanem ezek a fiatalok választottak maguknak egy utat, mert van mondanivalójuk a világnak. A versmondásban, az előadóművészetben az a legfontosabb és legszebb, hogy a fiatalok magukról tudnak beszélni, a saját gondolataikat tudják átadni a hallgatóságnak – tette hozzá.

A 2023 Versünnep Nemzetközi Seregszemle középiskolások kategóriájában a fődíjat Gyarmati Jázmin, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium 10. évfolyamos tanulója érdemelte ki a neves zsűritől, felkészítő tanára: Csizmazia Ferencné.

Az esemény élőben online is követhető volt, így visszanézhető a Versünnep 2023 Facebook eseményben és a Youtube videómegosztó portálon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában