Könyvbemutató és emlékest

2023.06.08. 20:00

Kis Pál Istvánra emlékeztek a barátok, tisztelők

A 94. könyvhét rendezvényeinek sorában egy, a megszokottól eltérő könyvbemutató és emlékest volt szerdán Szekszárdon, az Illyés Gyula könyvtárban.

Szepesi László

A bemutatón Dúzsi Tamás (középen) felidézte közös emlékeiket.(Szepesi László)

Kis Pál István A szekszárdi című posztumusz kötetét mutatták be, melynek címoldalán a Baky Péter és Szatmári Juhos László által megálmodott szobor, a vármegyeháza udvarát díszítő Borkút képe szerepel.

A könyv ugyanis visszaemlékezés, a szekszárdi borok előtti tisztelgés, benne főleg a borról szólnak a humoros és lírai írások, bordalok. A szerző a kötetet csak előkészítette, írta, de befejezni már nem tudta, mert ő maga a covid áldozata lett.

A bemutatón a könyvtár igazgatója, Liebhauser János megnyitója után a barát, szintén irodalmár Gacsályi József beszélt Kis Pál Istvánról, a népművelőről, aki fél évszázaddal ezelőtt a vasvárosból, Csepelről jött Tolnába és itt igazi szekszárdi lett.

Igazgatója volt a Babits megyei művelődési központnak, egyik alapítója a város újságjának, a Szekszárdi Vasárnapnak, vezetője, intézményesítője a Szekszárdi Városi Televíziónak, s magyartanár, aki életútját tömören így összegezte: a vörös Csepeltől a vörösborig.

A kötet születéséről beszélve Kis Pál István felesége elmondta, férje kapott egy felkérést a Borozgató magyarok című sorozathoz, ezért is készültek az írások, amelyeket számítógépének memóriája őrzött. Ebből született a könyv a másik barát, a kiváló borász, egyben versmondó Dúzsi Tamás, a rozékirály közreműködésével.

Őt régi barátság fűzte a szerzőhöz, sok kiváló borát tartalmazó palack címkéjén Kis Pál írta vers is szerepelt, s ketten együtt körbejárták az országot borral fűszerezett irodalmi estekkel.

A bemutatón Dúzsi Tamás felidézte közös emlékeiket. A vetítővásznon képek emlékeztettek a bemutatott könyv szerzőjére, a kötetben szereplő írások közül pedig többet elmondott az előadóművész, Orbán György.

A családias hangulatú könyvtári találkozón ott volt a Komjáthy gitárzenekar, ők ugyanis Kis Pál István sok versét megzenésítettek, s az emlékezések, felolvasások, versek sorát ezekkel a bordalokkal tették színesebbé, hangulatosabbá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában