Ír és farag

2023.08.08. 07:00

Sióagárdi falutörténet, ahogy négy fenyőfa látta

A táncoktatással a járványos időszakban felhagyott Szabadi Mihály. Foglalkozik viszont fafaragással és sióagárdi falutörténetírással személyes emlékek, élmények alapján. Nyomdakész a 11. kötete, melynek bemutatója Szekszárdon lesz, a Művészetek Házában szeptember 7-én.

Wessely Gábor

Szabadi Mihály ecsettel tisztítja a faragott felületet legújabb munkáján (A szerző fotója)

Szabadi Mihályt, a koreográfust mindenki ismeri ebben a vármegyében, aki egy kicsit is érdeklődik a közéleti események iránt. Fiatalkorában maga is táncolt, később több néptáncegyüttest alapított, vezetett.

Szabadi Mihályról, az íróról is viszonylag sokan tudnak, bár szülőfaluja, Sióagárd krónikásává, a paraszti élet megörökítőjévé csak nyugdíjazása után vált. Azóta azonban szorgalmasan rendezi sajtó alá köteteit a ma 86 éves tollforgató.

Szabadi Mihály, a fafaragó viszont kevéssé ismert. Nem mintha ez egy számára új mesterség lenne, amivel mostanában kezdett barátkozni, csak az egyéb elfoglaltságai mellett háttérbe szorult, kevés publicitást kapott.

– Már a hetvenes években, amikor a szekszárdi Babits Mihály Művelődési Házban dolgoztam – emlékszik vissza –, fafaragó táborokat vezettem. Játszótéri eszközöket, székelykapukat készítettünk, több településre.

Saját környezetét is szépíti, virágos, szőlőfürtös faragásokkal. A teraszán lévő padok támláján is látható a keze munkája. Díszít kapuoszlopokat és sétabotokat is. Ha az idő nem alkalmas a szabadtéri munkavégzésre, akkor ír. Nyomdakész a 11. kötete.

 

– Az a négy kicsi fenyőfa; ez lesz a címe – avat be a részletekbe. – Arról szól, hogy a sióagárdi templomnál lévő négy, ma már nem kicsi, nálam pár évvel idősebb fenyő, mi mindenről mesélhetne, ha beszélni tudna. Gyakorlatilag látták, átélték a falu történetét. A könyvbemutató szeptember 7-én lesz a vármegyeszékhelyen, a Művészetek Házában.

És mi van a legkedvesebb időtöltéssel, a tánccal, a táncoktatással? A múlt magáért beszél: saját alapítású együttesek a Sárközben, Sióagárdon, Szekszárdon. Gátat vethet-e a kor az ilyen típusú tevékenységnek? Ha a kor nem is, a kór igen.

– A járvány alatt hagytam abba – mondja –, amikor se próbálni, se előadásokat tartani nem lehetett. Az őcsényi együttes volt az utolsó, amelyikkel dolgoztam. Szép csendben nyugdíjaztam magam. Nem is ártott már ennyi idősen…

Tíz könyv

Szabadi Mihály 1937-ben született Sióagárdon. Élete alapvetően mindig a népzene, a néptánc, a népművészet körül forgott. Diákkorában táncolt, pedagógusként, népművelőként tánccsoportokat szervezett, vezetett. Fafaragással régóta, személyes élményeken, helytörténeti eseményeken alapuló publikálással nyugdíjas korától kezdve foglalkozik. Eddigi tíz kötete: Álmok, emlékek, gondolatok (2007), Az én jussom (2009), Iskoláim (2010), Öregember az ablakban (2012), És virágzott a berbecs (2014), A kisgazda (2015), Lakodalom (2016), Nemzedékek (2017), Hol kél a nap? (2019), Fonóház (2020).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában