Zománcképeket is készít

2023.09.18. 11:30

Nagyanyjától tanulta a szövést, 11 évesen

Gazdagabb lett Bonyhád egy alkotóval 2019-ben, amikor Tanai Guzorán Anna – aki addig Győrben dolgozott – visszaköltözött a szülőhelyére. Abban az általános iskolában tanít rajzot – a Petőfiben – ahová egykor maga is járt. Emellett sző, akvarelleket, zománcképeket készít és képzőművész kört vezet.

Wessely Gábor

Tanai Guzorán Anna a Rezdülések című textilképével (A szerző fotója)

Hosszú ideig dolgozott Győrben, 2019-ben tért vissza szülőhelyére, Bonyhádra. Textilművész, művész-tanár Tanai Guzorán Anna, aki 26 éve pedagógus, és abból 23 évet a művészetoktatásban töltött. Abban az általános iskolában tanít rajzot – a Petőfiben –, ahová egykoron ő is járt. Most vette át az idős mestertől, Kovács Ferenctől a Bonyhádi Képzőművész Szakkör vezetését. Emellett szövéssel is foglalkozik, és az utóbbi időben a tűzzománckép-készítésbe is belekóstolt az ismert alkotó, Stekly Zsuzsa segítségével. Mivel az iskolában is van egy kemence, elképzelhető, hogy ott is tart majd tűzzománcos képzést a gyerekeknek.

– Nagyanyámtól tanultam meg szőni 11 éves koromban  – eleveníti fel a kezdeteket. – Aztán felvettek a Pécsi Művészeti Szakközépiskolába, ahol a gobelinszövés szerelmese lettem. Onnantól kezdve máig szövök a tanítás mellett, közben akvarelleket is készítek, és most jött a tűzzománc. Elismeréseket is kaptam, amelyek ösztönzően hatottak a munkásságomra. A győri tárlaton 2003-ban textillel, 2010-ben két akvarellel nyertem megyedíjat.

A sokoldalú művész tűzzománc munkái. (Beküldött fotó)

Mint a sok mindennel foglalkozó emberek, Tanai Guzorán Anna is próbál egyensúlyozni: szülői, pedagógusi kötelezettségeinek eleget téve igyekszik időt lopni arra, hogy alkotásai megszülethessenek. Mindeközben más feladatok is megtalálják. Nemrég egy Péri Györgyi-kötetet illusztrált.

– Szakmai nyitottságnak nevezném azt, hogy minden érdekel – mondja –, s nem tudom, nem is akarom egy területre beszorítani magamat. Az évek során kialakult egyfajta belső világom, szimbólumrendszerem (például a madár a lélek, a táj a haza, a Völgység), s ezt próbálom szőtteseken, akvarellel vagy zománcképeken megmutatni. Természetesen tele vagyok tervekkel, csak időm nem mindig adatik a megvalósításukra.

Két kiállítása lesz 2024-ben

Bonyhádon nőtt fel Guzorán Erika, aki 16 évesen vette fel az Anna nevet. (A művészvilágban Tanai Guzorán Anna néven ismerik.) A Pécsi Művészeti Szakközépiskola gobelinszövő szakán végzett, aztán több diplomát szerzett. Magyar-népművelés szakost Szombathelyen (1990), rajztanárit Kaposváron (2000), középiskolai vizuális nevelőtanárit Pécsen (2007), pedagógiai terepeutát Győrben (2021). Bonyhádon él, öt gyermeke van, a nagyobbak felnőttek, már csak a legkisebb lakik vele. Eddig 26 évet töltött a pedagógusi pályán, s amellett alkotott. Korábban Győrben és környékén tanított magyart és rajzot, 2019-ben költözött vissza szülőhelyére családi okok miatt. Jelenleg a Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola rajztanára, és vezeti a Bonyhádi Képzőművész Szakkört. Alapító tagja az ART 9000-nek, az Alkotó Rajztanárok Társaságának.

Több csoportos kiállításon vett részt műveivel az elmúlt évtizedekben. Önálló tárlatai: Győr (2011), Bonyhád (2017). Várhatóan 2024-ben Bonyhádon és Szekszárdon is láthatja majd munkáit a közönség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában