Jubileum

2023.10.17. 09:29

Csemege lesz a vármegyeházi koncert a gitárzene kedvelőinek

Gitárkoncert lesz szombaton délután a Vármegyeháza dísztermében. Azok között a falak között, ahol 177 évvel ezelőtt, így október második felében Liszt Ferenc adott nagyszerű hangversenyt, most a Szekszárdi Ifjúsági Gitárzenekar ünnepli megalakulásának jubileumát.

Szepesi László

Az öt évvel ezelőtti, 25 éves évfordulós koncert is a Vármegyeházán volt, Jobbra a zenekarvezető, Molnár Márta (Fotó: teol.hu)

Harminc éves a zenekar, három évtizede alapította a német testvérváros, Bietigheim-Bissingen hasonló zenekarának társaként a zeneiskola akkori igazgatója, Szili Lajos és a zenekar első vezetője, Erősné Szőr Márta. Az együttes, amelyet 2010 óta Molnár Márta vezet, sok hazai és külföldi fesztiválon vett részt, szerepelt zenei táborokban, s most ismét bemutatkozik a szekszárdi közönség előtt.

Az ötévenként sorra kerülő, immár hatodik jubileumi hangversenyükön negyedszázan zenélnek majd. A zenekarban van, aki alig tíz éves, és jönnek vendégként, többen a régiek közül is, egyetemisták, s családapák is, akik hajdan voltak tagjai az ifjúsági zenekarnak. 

A szombati hangverseny programjában szerepelnek a hangszer sajátosságaihoz illeszkedően reneszánsz és barokk darabok, klasszikus, romantikus, modern, és természetesen könnyedebb műfajú szórakoztató zenék is. 

Bár az utóbbi fél évtized az előzőeknél rosszabb lehetőségeket, nehezebb körülményeket adott a zenekarnak, hiszen a pandémia idején nem tudtak együtt játszani, majd később az energiaárak szárnyalása miatt hétvégekre hidegen hagyott iskolában sem tudtak próbálni, mégsem csökkent lelkesedésük, sőt, még jobban összeforrt, szinte egy nagy családdá vált a csapat, és a szombati jubileumi fellépésük igazi örömzene lesz.   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában