TV-ajánló

2023.10.24. 18:30

Minden képkockája dráma

Némileg ellentmondásos tv-ajánló következik. Ennek oka, hogy bár megtekintésre javaslom Spielberg ikonikus moziját, a Schindler listáját, én magam nem fogom megnézni.

Révészné Hanol Erzsébet

Liam Neeson, a film főszereplője

Forrás: Shutterstock

És nem csak azért, mert igen késői időpontban sugározzák a több mint három óra hosszú filmeposzt. Először gimnazista koromban láttam, ami akkora erővel bírt, hogy csak néhány éve tudtam rávenni magam arra, hogy újra megnézzem. Ha lehet, akkor még nagyobb súllyal hatottak rám a látottak, és úgy érzem, jó ideig nem szeretném ismét kitenni magam ilyen megrázkódtatásnak. Épp elég, ha az ember egy kicsit is nyomon követi a híreket, figyeli, napjainkban mi történik a világban.

Ám mindenképpen érdemes legalább egyszer mindenkinek megnéznie az igaz történetet feldolgozó drámát, amely azt mutatja be, hogyan mentette meg több mint ezer zsidó életét egy német üzletember, Oscar Schindler a II. világháború alatt. A film befogadásához persze elengedhetetlen, hogy az ember ne legyen érzéketlen mások szenvedése iránt és ne kérdőjelezze meg a történelmi tényeket. És talán többekben felébred a gondolat, hogy nem feltétlenül kell mindent úgy elfogadni, ahogy van. Kicsiben is lehet tenni a világ jobbításáért.

A film nem követi végig Oscar Schindler életét, de tudni lehet, hogy a háború után nem alakult fényesen az élete. Elvált a feleségétől és a vállalkozása is csődbe ment. Végül Nyugat-Németországba költözött, ahol cementgyárat alapított, ám egész hátralevő életében adományokból élt.

Schindler listája, Mozi+, 22.55

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában