Hazám!

2023.11.25. 07:30

A 140 éve született Babitsra emlékeztek (galériával)

Babits Mihály születésének 140. évfordulója alkalmából koszorúzást tartottak pénteken délután a költő szekszárdi szülőházának udvarán.

Révészné Hanol Erzsébet

A 140 éve született Babitsra emlékeztek

Fotó: Mártonfai Dénes

A megjelenteket Lovas Csilla, a Wosinsky Mór Múzeum főmuzeológus-osztályvezetője köszöntötte. Mint mondta, Babits ugyan hatéves korában elköltözött a házból, ahol született, de haláláig otthonának tekintette azt, ahova a szünidőkben rendszeresen visszatért. Felesége, Török Sophie egy visszaemlékezésében leírta, hogy amikor 1921-ben hosszabb időre együtt érkeztek Szekszárdra, a szülőház szobáit járva, a költő Mihályból újra a gyermek Misi lett.

A ház iránti kötődése visszaköszön Hazám! című versében is, amelynek vonatkozó részletét Rubányi Anita előadóművész osztotta meg a hallgatósággal. Ezt követően koszorúkat helyeztek el a költő szobránál a város, a Babits iskola, a Babits kulturális központ, az Illyés Gyula Könyvtár, a Wosinsky Mór Múzeum, a Szekszárdi Múzeumbarát Egyesület és az esztergomi Babits emlékház képviseletében.

A programot Kelevéz Ágnes irodalomtörténész előadása zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában