Filmbemutató

2023.11.10. 19:30

Egy frankföldi polkázni tanul

Filmbemutató volt csütörtök este Szekszárdon, a Heinek Ottó Közösségi Házban. Két német fiatalember, a bambergi tanár, Udo Pörschke és barátja, Jorin Gundler, aki a hesseni médiánál operatőr, szabadidejében filmet készített a hazánkban élő németségről, s arról, hogy itt ismerték meg őseik hagyományait, népszokásait, amelyek jó része Németországban már elveszett.

Szepesi László

Filmbemutató volt csütörtök este Szekszárdon, a Heinek Ottó Közösségi Házban. (Fotó: M. D.)

A film címe: Egy frankföldi polkázni tanul. A vetítés utáni, ifjabb Töttős Gábor vezette beszélgetés során kiderült, Németországban nem csak polkát nem táncolnak, de a régiek, az elődök szokásait sem őrzik, míg az itteni svábság büszke gyökereire, hagyományaira. Évekkel ezelőtt a két német fiatalember meglepődött, mikor itt megtalálták eleik régi szokásait, s úgymond visszatanulták elfelejtett kultúrájukat.

Hat éve jött az ötlet, hogy ebből filmet is csináljanak. A bonyhádi önkormányzat támogatásával több mint 300 órányi anyagot vettek fel, és 2019-től az idei év első feléig folyt a vágás, végezték a film utómunkálatait, végül a magyar feliratok készítését. Közben a felvett anyagból elkészült két másik film is, a bonyhádi Hein Lizi nénivel az itteni németség mindennapjait bemutató Lissi, és a kitelepítésről szóló Heimatlos, a Hontalan.

A munka során beszélgettek politikusokkal, forgattak többek között a Deutsche Bühne Ungarn, a Magyarországi Német Színház próbáján, német nemzetiségi iskolában, a Mondschein Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus hangversenyén. Emlékezetesek számukra a beszélgetések a málenkij robotról, vagy az, hogy a fiatalok miként őrzik svábságukat, német identitásukat.

Udo elmondta, a filmet nem azért készítették, hogy a tévébe kerüljön, témája ahhoz túlságosan specifikus, nem is a németországiaknak csinálták, inkább a Magyarországon élő németségnek szánják, hogy még inkább erősödjön bennük a nemzetiségi identitás.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában