Könyvbemutató

2023.11.12. 11:50

Könyv született a halálközeli élményekről, a halálon túli életről

Dr. Magyary István, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának (PTE–KPVK) egyetemi docense, oktatója fordította le dr. Bruce Greyson amerikai pszichiáter életművét, amely amerikaiak halálközeli élményeiről szól. A kötet címe: Azután.

Brunner Mónika

Beszédet mondott dr. Zádori Iván, a PTE szekszárdi karának dékánhelyettese.

Fotó: Makovics Kornél

A könyvbemutatót a PTE szekszárdi karán tartották abból az alkalomból, hogy idén augusztusban megjelent a kiadvány. Laikusoknak íródott, ismeretterjesztési célból a Medicina Könyvkiadó kiadásában. 

– Dr. Bruce Greyson egy nagyon becsületes, tisztességes kutató, idős professzor. Szkeptikus volt, csak a természettudományban, az anyagi világban hitt, és a saját kutatási  eredményei meggyőzték arról, hogy igenis van halál utáni létezés. Tehát azok az élmények, amelyekről a halálközeli élményeket átélők beszámoltak, reálisak, valósak – mondta lapunknak dr. Magyary István.

Fotó: Makovics Kornél

Ismertette, hogy a klinikai halál állapotába került, és sikeresen újraélesztett betegek mintegy tíz-húsz százaléka az, aki be is számol a halálközeli élményéről. 
Mit lehet tenni, lehet-e valamit tenni, ha halálközeli állapotba kerülünk, ez kiderül- e a könyvből? Dr. Magyary István elmondta, hogy a kötet a jelenséghez való hozzáállás javítását és a tájékozottság növelését segíti.

Mostanság már nem csak anekdoták és személyes beszámolók, hanem klinikai kísérletekkel alátámasztott komoly, tudományos, orvosi folyóiratokban publikált szakcikkek is bizonyítják a halál utáni létezést. Az első komolyabb mű a hetvenes évek középén jelent meg (Raymond Moody: Élet az élet után), de az orvostudomány most már nagyon komolyan foglalkozik a témával, és jelentős eredményeket publikál ebben a témakörben. 

– Úgy néz ki ezekből a beszámolókból, hogy a fizikai halál nem a végét jelenti a létezésünknek, hanem csupán egy új létrendbe történő átkerülést, és nagyon nem mindegy, hogy miként, milyen tettekkel, gondolatokkal és cselekedetekkel éltük az előző életünket, mert ez komoly és súlyos hatással van az utána következő életeinkre – mondta dr. Magyary István, hozzátéve: a halálközeli élményt átélők arról számolnak be, hogy lepereg előttük az egész életük.

Fotó: Makovics Kornél

Az eseményen köszöntő beszédet mondott dr. Zádori Iván, a PTE szekszárdi karának dékánhelyettese és Farkasvölgyi Frigyesné, a Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója. Az előadást Magyary István tartotta.

A könyvbemutatón megjelent még dr. Czopf László, a PTE dékánhelyettese, Rostás Jenő István faddi plébános, dr. Mucsi Georgina, a PTE-BTK adjunktusa és a halálközeli élményt átélő Dobronay László televíziós rendező. Részletet Fándly Csaba, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja olvasott fel a könyvből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában