Olvasás

2023.11.29. 16:30

Leginkább romantikus regényeket kölcsönöznek a nők

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Tolna vármegyében a múlt évben tizennyolcezer lakos iratkozott be a könyvtárakba. A lakosságszám 2022-ben kicsivel több mint kétszáztizenegyezer fő volt az adatok szerint.

Brunner Mónika

Még mindig szeretjük a könyveket, nem ment ki a divatból az olvasás. Fotó: MW

A kétezres év óta egészen mostanáig a számadatok azt mutatják, hogy harminchatezer és tizenhétezer között mozgott a beiratkozott könyvtári olvasók létszáma, nyilván a népesség is változott, csökkent ezen idő alatt. 

Márton Emília, a Hőgyészi Könyvtári Információs és Közösségi Hely munkatársa lapunknak hangsúlyozta, hogy könyvtárba a jogszabályok szerint azoknak kell beiratkozniuk, akik könyveket is kölcsönöznek. A beiratkozottak számánál amúgy sokkal többen használják a könyvtárat egyéb szolgáltatások igénybevételére is, például nyomtatás, fénymásolás, szkennelés, de segítenek az e-ügyintézésben is. A könyvtár leginkább a közép- és idősebb korosztály kedvenc helyszíne. 

– A nők vannak nagyobb számban jelen a könyvtárban, és leginkább romantikus, történelmi háttérrel rendelkező könyveket keresnek. Kedvence szerzőik Bauer Barbara, Karády Anna, Fábián Janka, Náray Tamás, valamint nagyon kedvelik a skandináv krimiket, illetve keresik Frei Tamás most megjelenő legújabb könyvét is – mondta. 

Ismertette, hogy a hazai könyvtárosok számára fontos feladat és nagy felelősség megszólítani a gyerekeket, fiatalokat. Elmondta, hogy Hőgyészen szorgalmazzák a könyvtári és könyvtárhasználati órákat, hiszen egy épületben vannak a helyi iskolásokkal, a Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola (AMI) és Kollégium tanulóival. Nyaranta háromnapos könyvtári táborokat tartanak az olvasás népszerűsítése és a könyvtár megszerettetése céljából. 

– A Könyvárellátási Szolgáltató Rendszerhez (KSZR) tartozunk. A hőgyészi könyvtárat a szekszárdi Illyés Gyula könyvtár látja el könyvekkel, tehát a megyei téka szolgáltatóhelye vagyunk. Szekszárdi kollégáimmal együtt folyamatosan figyeljük a könyvpiacot, és az olvasók igényeit. Fontos megtalálni az arany középutat a populáris lektűrök és a mélyebb értékű irodalmi művek között – tette hozzá. 
Az internetes olvasással kapcsolatban elmondta, hogy bár már egy ideje a digitális korszakban élünk, a mai napig fontos a könyv szeretete, amelyet érdemes már a legkisebbekkel megismertetni, például rendszeres meseolvasással. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában