Jegyzet

2023.11.30. 14:32

Szobrot avattak Szekszárdon Lányi Péter emlékére

Javasoltam a kalocsai érseknek egy mailben, hogy adjon nevet az új Duna-hídnak.

Wessely Gábor

Lányi Péternek emléket állítottak Szekszárdon

Fotó: Mártonfai Dénes

A szekszárdiként ismert, de valójában – a jobb parton – Bogyiszló közigazgatási területén álló Szent László híd keresztapja Bíró László püspök volt. Miért ne vállalhatná ezt a szerepet Bábel Balázs érsek, a kalocsaiként ismert, de valójában – a bal parton – Foktő közigazgatási területén található, most épülő létesítménynél? És miért ne viselhetné legelső elődje, Szent Asztrik (a Szent Istvánnak Rómából koronát hozó érsek) nevét ez a híd? Ám a főegyházmegyei titkárságról kapott válasz szerint az érsek atya már megtette névjavaslatát. Egy másik elődjét, Tomori Pált részesítené előnyben, akinek a Pécsi Egyházmegyéhez is van kötődése.

Decsi-Kiss János jóbarátom. Sokoldalú képzőművész, teljesen jogosan kapta meg 2013-ban a megyei Prima-díjat. De azért írtam egy mailt az elismerést odaítélő VOSZ-nak, hogy picit lehetnének körültekintőbbek. Mert a tanítványt csak akkor kéne jutalmazni, amikor a mesterét már kitüntették. Ezt az érvet elfogadták, és a következő díjátadón Mözsi-Szabó Istvánnal ráztak kezet. 

Szobrot avattak Szekszárdon Lányi Péter emlékére. Oké! Kiváló zongoraművész és zenetanár volt. Husek Rezső egyik legtehetségesebb növendéke. Azé a Husek Rezsőé, aki a háború utáni szekszárdi zenei élet újraindítója, a Liszt-kultusz megteremtője, a zeneiskola alapítójaként ismert. A város dísz­polgára, de lehet, hogy egy szobrot is megérdemelne…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában