Kiállítás

2023.12.26. 15:30

Dombóvárt is gazdagította szoborral Samu Géza

Kiállítással emlékeznek Dombóváron Samu Gézára. A szobrászművész Pogány mitológia című alkotása a város művelődési háza előtt látható.

Révészné Hanol Erzsébet

Kisebb szobrok, grafikák, fotók láthatóak a Samu Géza emlékére rendezett tárlaton

Forrás: Facebook

Samu Géza munkáiból nyílt kiállítás nemrégiben a dombóvári művelődési ház Majoros Galériájában. A fiatalon elhunyt Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásait legutóbb nyolc éve, a Pesti Vigadóban mutatták be, Dombóváron eddig nem volt kiállítása. A várossal kivételt tett az özvegy, és hozzájárult hogy néhány kisebb szobrot és több csodálatos grafikát elhozzanak a pécsváradi Samu Géza Múzeumból – olvasható a Városunk Dombóvár Facebook-bejegyzésében.

A Panyik István–Sellei Sarolta házaspár gyakran fotózta Samu Géza alkotásait a szabadban. A szervezés során Balipap Zsuzsa, a művelődési ház munkatársa megtalálta a már elhunyt házaspár fiát, neki köszönhetően szülei hagyatékából is több különleges fotó helyet kapott a tárlaton.

Művészeti csemegék a megnyitón

A megnyitón levetítették Csányi Miklós Ismerjük meg Samu Gézát című, ötven éve készült filmjét, illetve a Kossuth-, és Liszt-díjas Sipos Mihály, a Muzsikás együttes prímása és felesége, Kardos Mária szolgált zenei csemegével. Pallai Mártát, a művész özvegyét egy, a Pogány mitológiát ábrázoló grillázzsal ajándékozták meg, amelyet Eigenbrótné Éva Andrea készített.

 

Emellett Simon Eszter grafikáját is megkapta, amely szintén a művelődési ház előtt álló szobrot örökíti meg. Kozák Csaba megnyitóra szánt gondolatait Kőszegi Csaba Valér olvasta fel a közönségnek, mivel a művészeti író betegsége miatt nem tudott ott lenni.

A tárlat január közepéig tekinthető meg a művelődési ház nyitva tartási idejében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában