Könyvbemutató

2023.12.18. 20:51

Perr Viktor élete tárul az olvasók elé – galériával

Perr Viktor a pap, aki szembeszállt a kommunista hatalommal.

Szeri Árpád

Új könyvét mutatta be a közönségnek dr. Ótos Miklós

Fotó: Makovics Kornél

Ezt a címet viseli dr. Ótos Miklós nemrég megjelent könyve, amit hétfőn kora este mutatott be az érdeklődőknek Szekszárdon, a Belvárosi Plébánia Közösségi Házában. A szerző a paksi atomerőmű főorvosaként ment nyugdíjba 2010-ben. Ekkor töltötte be hetvenedik életévét, s úgy gondolta, hogy szabad idejét hasznos tevékenységre, jelesül helytörténet írásra fordítja. Ennek köszönhetően látott napvilágot 2013-ban A katolikus egyház története Szekszárdon című kötete, majd 2017-ben a Wosinsky Mór, a tudós pap című  életrajza. 

A Perr Viktor életét, pályafutását, politikai tevékenységét majd Tolna megyei állomásait ismertető kötete nem kevesebb, mint 346 oldalt tesz ki. Ez is érzékelteti főhőse sokoldalúságát, különleges egyéniségét. A keresztényszociális nézetek vallójaként Per Viktor az árva, nehéz sorsú pécsi gyermekek istápolója lett, majd közel negyven évesen – kisgazda színekben – a politikában is szerepet vállalt. 1945 után a kommunista párt részéről erős támadások érték, előkészítették letartóztatását is.

Ezt megelőzendő püspöke Szekszárdra, a belvárosi templomba helyezte. Dr. Ótos Miklós, még gyermekként, fiatal ministránsként itt találkozott vele, tehát személyesen is ismerte. Később Szekszárdról is távoznia kellett, Grábóc lett egyfajta kényszer lakhelye. Számos, egészségét is rongáló nélkülözés után 1964-ben az állami szigor enyhültebb éveiben engedélyezték számára, hogy a Bonyhádon legyen plébános. Ám mielőtt átvehette volna új helyét, a költözködés közben megfázott, és pár nap elteltével meghalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában