Tv ajánló

2024.01.23. 17:00

Megmenekülnek a kivégzéstől

Négy hétköznapi ember – egy asztalos, egy kocsmáros, egy könyvügynök és egy órásmester – borzalmas választásra kényszerül 1944 végén, a nyilasok félholtra vert foglyaként. Ha arcul ütnek egy kikötött, megkínzott, szemmel láthatóan élete utolsó perceit élő politikai foglyot, akkor megmenekülnek a kivégzéstől és hazamehetnek. 

Szeri Árpád
Latinovits Zoltán
Forrás: Fortepan/Szalay

A jelenet – és folytatása – egy vitán felüli remekműben, Az ötödik pecsét című magyar filmben tekinthető meg. Fábri Zoltán 1976-ban bemutatott alkotását kedden 21 órától vetíti az M5-ös csatorna. A háromszoros Kossuth-díjas rendező Sánta Ferenc író 1963-ban megjelent, azonos című regényét vitte filmvászonra. Igazi sztárparádéval, hiszen a mindössze élni és túlélni vágyó kisembereket Bencze Ferenc, Horváth Sándor, Márkus László és Őze Lajos formálja meg, az ördögi intellektusú nyilas vezetőt pedig az a Latinovits Zoltán, akinek ez volt az utolsó szerepe. 

Mit tesz az összevert asztalos, a kocsmáros, a könyvügynök és az órásmester, a lét és nemlét határmezsgyéjén? „Vajon azok-e a hősök, akik nem vállalják az élőhalott és önmaguk meggyalázását, s a halállal mentik maradék tisztességüket, vagy az-e a nemes, aki önbecsülése elvesztésének kockázatával is tovább él másokért? – tette fel a kérdést a film bemutatója után az Esti Hírlap kritikusa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában