Tv ajánló

2024.02.02. 18:00

Angoltanárrá képzik át az orosztanárnőket

Az Édes Emma, drága Böbe című magyar film­drámát, a 42. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Ezüst Medve-díjas alkotását tűzte műsorra a Direct One tévécsatorna. A filmet 1992-ben mutatták be. 

Brunner Mónika

Pásztor Erzsi, a film egyik szereplője 

Forrás: MW

Fotó: Szabolcs László

A történet 1989-ben Budapesten, a rendszerváltás időszakában játszódik. Emma (Johanna Ter Steege) és Böbe (Börcsök Enikő) pedagógus­szállón élő orosztanárnők. Miután az orosz nyelvet törölték a kötelező tantárgyak közül angoltanárrá képzik át őket. „Élt egyszer egy nagypapa és egy nagymama, elindultak a városba angol nyelvleckét tanulni”, hangzik el a filmben Mucsi Zoltántól, aki a filmben rajztanárt alakít.

Én nem tudom, te mit szólsz hozzá igazgató úr, hogy nálunk most, az orosz rezsim után oroszból buktatnak a mi egyetértésünkkel

 – mondja a Rózsa nénit alakító Pásztor Erzsi a Stefanics igazgatót alakító Andorai Péternek. A filmet az Oscar-díjas Szabó István rendezte, fényképezte Koltai Lajos. 

A történet szereplői közül sokan már nincsenek köztünk. Emlékezünk az ötvenhárom éves korában, 2021-ben elhunyt Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas kiváló művészre. Andorai Péterre, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészre, a Nemzet Színészére, aki 2020-ban hunyt el. Temessy Hédi színésznő érdemes művészre, akit 2001-ben ragadott el a halál. 

Édes Emma, drága Böbe, Direct One, 23.50.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában