Jubileumi megmérettetés

2024.02.20. 20:18

Szekszárdra sereglettek az ifjú versmondók

Verset mondó általános iskolás diákok töltötték meg kedden délután, Szekszárdon, a Babits Kulturális Központ termeit. Bátaszéktől Iregszemcséig, a vármegye sok településéről jöttek, hogy részt vegyenek a Hollós László Természetismereti Versmondó Versenyen.

Szepesi László

A Hollós László Természetismereti Versmondó Verseny megnyitójában Berlinger Attila, a Kulturális Központ igazgatója köszöntötte az iskolásokat, a velük együtt jövő pedagógusokat, illetve szülőket. Elmondta, tíz éve volt az első ilyen vetélkedő, így már hagyományos ez a verseny, s nagy öröm, hogy száznál jóval többen jelentkeztek erre.

Fotó: Makovics Kornél

Speciális megmérettetés ez, mert olyan verseket kellett hozni, amelyek kötődnek a természethez, hisz a névadó, az 1800-as évek közepén, Szekszárdon született Hollós László magyar botanikus, mikológus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának emléke ezt kívánja.  

Maga a verseny délután kettőkor kezdődött, és a sok diák három csoportban mondta el a választott verset. Az első és második osztályosok produkcióit Kaposi Ildikó, ifjúsági könyvtáros és Kiszler József, gyógypedagógus, logopédus értékelte, a harmadik, negyedik osztályba járókét Tancz Tünde, tanácsadó pedagógus és Dicső Zsolt költő, a Pad Irodalmi Egyesület elnöke, a felső tagozatba járók versmondását pedig Baló Marianna magyar nyelv és irodalom tanár és Csötönyi László, Szekszárd Közgyűlése Kulturális Bizottságának elnöke, aki egyben betöltötte a zsűrielnöki tisztet is. 

Öröm volt hallani, hogy ma is ennyien szeretik, mondják és értik is a verset. 

Érdekes volt a résztvevők kor szerinti száma. Míg az első, második osztályba járók és a harmadikosok, negyedikesek is majd félszázan-félszázan voltak, addig a felső négy osztályba járók közül alig több, mit harmincan jöttek a versenyre. 

Bizonyságát adták a versek iránti szeretetnek

A legkisebbek között voltak, akik a költeményt még mint mondókát adták tovább, de bizonyították, szeretik a verset, s így, mire felsőbb osztályba jutnak, biztos hangulatában is pontosabban idézik a költők szavait. 

A náluk idősebbek előadásában már sokkal jobban átjött a vers közölte gondolat, sokan igazán megérdemelték a tapsot. Bosszantó talán az volt, hogy a felnőttek közt akadtak, akik nem tisztelték a vers ünnepét, s mikor mindenki néma csöndben hallgatta a szavalót, ők erre fittyet hányva, becsörtettek a terembe. 

A verseny végén a következő eredmény született

a legkiesebbek közül a győztesek: Maul Dorottya, Bálint Brúnó László és Várhegyi Dóra, külön díjban részesült Sági Zoé, Bernhard Bálint és Csóka Botond. 

A harmadik-negyedik osztályosok versenyében az élen végzett Bóka Máté, Kutas Flóra és Neiner Hanna, különdíjas Kiss Noel István, Morvai Hanna és Sipos Lázár, s a felső tagozatba járóknál Radó Bertalan, Takács Hanna Róza és Laufer Jázmin Rebeka lett a három dobogós. Különdíjat pedig Takács Jázmin, Takács Szilveszter és Wéber Milla Liza kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában