Kazinczy Ferenc versenymozgalom

2024.02.20. 19:38

A Dienes két tanulója képviseli Tolna vármegyét a Szép Magyar Beszéd versenyen

A Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola két tanulója, Várhegyi Anna és Tamási Luca jutott tovább a "Szép Magyar Beszéd" című, ötödiktől nyolcadik évfolyamos tanulók számára megrendezett verseny harmadik fordulójára, amelyet Balatonbogláron tartanak áprilisban.

Brunner Mónika

A Szekszárdi Baka István Általános Iskola adott otthont február huszadikán a "Szép Magyar Beszéd" című, ötödiktől nyolcadik évfolyamos tanulók számára megrendezett verseny második fordulójának. 

A Szekszárdi Dienes Valéria iskola két diákja viszi tovább Tolna vármegye szép magyar beszédét. Fotó: Makovics Kornél

Egy kötelező, egy szabadon választott szöveg

A második fordulóba jutott tanulóknak egy kötelező és a tanuló által szabadon választott szöveg felolvasása volt a feladatuk. A szabadon választott szöveg csak eredeti, magyar, húsz-huszonegyedik századi mű lehetett, amely nem tartalmaz párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi, sem kevéssé ismert idegen szavakat, valamint a terjedelme húsz-huszonöt soros. 

A kötelező, a Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság által kijelölt prózai szöveg az ötödik és hatodik osztályos korcsoportban: Mátyás király könyvtára, a hetedik és nyolcadik osztályos korcsoportban Bárczi Géza értekező szövege volt Péchy Blanka: Beszélni nehéz! című könyvéről. 

A hangvételt is figyelembe vették 

A zsűri tagjai: Finta Viktor, a TEOL és a Tolnai Népújság főszerkesztője, Horváthné Rikk Magdolna magyartanár és Orbán György tanár-előadóművész. 

A versenyzők teljesítményének értékelésekor a következő szempontokat vették figyelembe: szövegértés, szöveghűség, hangvétel, hangképzés, hangsúlyozás, szünettartás, természetes beszéd.

Két harmadik helyezett a hetedik-nyolcadikosok között

A Szép magyar beszéd területi versenyen a hetedik-nyolcadik osztályos korcsoport tizenegy versenyzője közül Deák Anna (Szekszárdi Baka István Általános Iskola, felkészítő tanár: Szűcs István) és Villi Bertold (Szekszárdi Baka István Általános Iskola, felkészítő tanár: Szűcs István) értek el harmadik helyezést, a második helyezett Tamási Luca (Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola, felkészítő tanár: Mucska Melinda), az első helyezett Várhegyi Anna (Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola, felkészítő tanár: Mucska Melinda) lett. 

A területi versenyen az ötödik-hatodik osztályos korcsoport tíz versenyzője közül a harmadik helyezett Kővári Milán (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, felkészítő tanár: Gyenge-Kovács Eszter), a második helyezett Patócs Polli (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, felkészítő tanár: Lovász Csilla), az első helyezett Görcsös Enikő (Szekszárdi Baka István Általános Iskola, felkészítő tanár: Szűcs István) lett. 

A Szekszárdi Dienes -iskola tanulói jutottak tovább

A nyertesek oklevelet és ismeretterjesztő könyvet kaptak ajándékba, a versenyzőket emléklappal jutalmazták. 

A hetedik-nyolcadik osztályosok első két helyezettje jutott tovább a harmadik, regionális fordulóba, amelyet a Dunától nyugatra eső vármegyék részére, így Tolna vármegye részére is Balatonbogláron rendeznek meg április tizenegytől tizenharmadikáig. 

Tehát Várhegyi Anna és Tamási Luca, a Dienes általános iskola két diákja képviseli Tolna vármegyét a Szép magyar beszéd verseny utolsó, mindent eldöntő megmérettetésén. 

Mindenki jól érezte magát 

Szűcs István, a Baka általános iskola magyar tanára, a második forduló szervezője lapunknak elmondta, hogy a verseny nagyon eredményesen és jó hangulatban telt. Nem csak a helyezés a lényeg, hanem az is, hogy mindenki jól érezte magát, hiszen mindenki nyert, aki részt vett a megmérettetésen. Ismertette, hogy Tolna vármegyéből nagyon sok iskolából érkeztek a tanulók. 

Képviselte magát még a Szekszárdi Garay János Gimnázium, a Garay János Általános Iskola, a Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola, a Dunaföldvári Beszédes József Általános Iskola és AMI, a Paksi Vak Bottyán Gimnázium, a Györkönyi Német Nemzetiségi Általános Iskola is. 

Anyanyelvi nevelés, a beszédkultúra javítása 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány – Péchy Blanka emlékére kuratóriuma hirdette meg az idei tanévre is a Kazinczy Ferenc író-költő-nyelvész-politikusról, a Magyar Tudományos Akadémia 1831-ben elhunyt tagjáról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt az általános iskolák öttől nyolcadik évfolyamos, valamint az e korosztálynak megfelelő középiskolai évfolyamok azon tanulói részére, akik még nem nyertek el Kazinczy-jelvényt (sem bronz, sem arany fokozatút).

Péchy Blanka érdemes művész, a Kazinczy-díj alapítója a Kazinczy-versenymozgalmat kiterjesztette az általános iskolás korosztályra is. Ez a versenyforma az ifjúság anyanyelvi nevelését, a beszédkultúra javítását szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában