Nyomor kontra vidámság

2024.03.15. 16:45

A tömény szesz segíthetett a fertőzések megelőzésében

Nem mindennapi programra várja a tamási és környékbeli közönséget hétfő este 17 órától a Könnyü László Könyvtár.

Gazsó Rita

Több száz diát láthatnak a Dél-Ázsiai ország Rádzsasztán tartományáról

A városi könyvtár útiélmény-beszámoló előadás-sorozatában ezúttal Bőthe Éva osztja meg a hallgatósággal és nézőkkel a varázslatos Indiában átélt élményeit. Az amatőr fotós, akit korábban már lapunk is bemutatott, az elmúlt év őszén egy csoporttal járt az egzotikus országban, ahol több mint tíz napot töltött el. A fényképes élménybeszámoló ennek a szűk két hétnek az élményeit öleli fel, több mint 250 fotó segítségével.

– India megismeréséhez nagyon kevés volt ez a 13 nap, mindössze egy tartományt, Rádzsasztánt látogattuk meg, de így is nagy élmény volt az út – mondta Bőthe Éva. A 11 fős társaságot egy fotóművész vezette, aki már 12 alkalommal járt ezen a vidéken. A csoport megfordult Delhiben, Agrában, a Tadzs Mahal városában, valamint kisebb településen, így Dzsaipur körzetében Bagruban, valamint Puskarban, Dzsódhpurban és Dzsaiszalmerben.

A higiénia hiányát gyakran említik meg Indiával kapcsolatban. Bőthe Éva azt mondta, szerencsésen megúszták a komolyabb fertőzést, amelyben sokat segített az állandó kézfertőtlenítés, kézmosás és a főétkezések előtti rövidital fogyasztása fertőtlenítési céllal. Évát lenyűgözte a helyi kaotikus közlekedés is, amelynek jellemzője a folyamatos dudálás, a zsúfoltság, a szent tehéntől a kecskén át a tevéig ugyanis többféle állat az úton, amelyet a legtermészetesebb módon kerülgetnek az ott élők. 

A legellentmondásosabbnak a csodás épített örökséggel és gazdagon díszített műemlékekkel élesen szemben álló nyomort találta, ami sokkoló élmény volt számára. Meglepte az is, hogy az elképzelhetetlen nyomor ellenére az emberek cseppet sem búskomorak, inkább vidámak és nyitottak.

Az élményekről született többezer képből hosszú hetek, hónapok munkájával szűkítette le a kört 2-300 diára, amelyet majd az előadás közönsége láthat hétfő este. Aki megkedveli Bőthe Éva képeit és elvarázsolja India különleges hangulata, a fotók egy részével ősszel ismét találkozhat a Tamási Galériában, ahol a portrékból és életképekből egy tematikus kiállítás nyílik szeptember elejétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában