Petőfi 200

2024.03.06. 13:13

Ahol Petőfi kosztos diák volt

Tavaly Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából számos programot tartottak országszerte, azokon a helyeken, ahol a költő megfordult. Sárszentlőrincen 1831. és 1833. között tanult. Két házban lakott kosztos diákként, melyek egyike, a hajdani jegyzői lak, ma turistacsalogató látványosság: a Petőfi Sándor Emlékház.

Wessely Gábor

Az épület utcafronti része (A szerző fotója)

Az épületet több ütemben, kívül-belül felújították, s őszre a berendezése is a helyére került, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak közreműködésével. A mellette lévő Lázár Ervin Emlékház felújítása is folyamatban van. A két ingatlanról, illetve azok berendezési tárgyairól Boda Ildikó, a helyi könyvtár vezetője tud legtöbbet, aki tárlatvezetést is tart.

– A Petőfi-emlékház használati tárgyait, bútorokat, edényeket a falu lakói adták össze – mondja. – Eredeti darabjaink sajnos nincsenek, csak korhű másolataink. A legértékesebb egy utazóláda és egy Petőfi-portré, Kisfaludi Stróbl Zsigmondtól. Összességében egy 21. századi, interaktív tárlat várja a látogatókat egy klimatizált épületben.

Boda Ildikó a Petőfi-emlékházban (A szerző fotója)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában