Csobogó együttes

2024.03.28. 20:30

Az ipari parkba beköltözött a zene

Szekszárdon az ipari parkba beköltözött a zene. Egy felújított, hajdan honvédségi épület emeletén új otthonra talált a verseket megzenésítő, jubileumára készülő Csobogó együttes.

Szepesi László

Varga Jenő mesélt a tervekről (a szerző fotója)

Még tart a honfoglalás. A terem közepén a dobok összetolva, a polcokon az erősítők, a fal mellett tokokban sorakoznak a gitárok, s míg Varga Jenő a tervekről beszél, hangját néha elnyomja a fúró zaja. Szerelik a klímát, magyarázza, azzal fűtenek majd, meg ha kell, fúj hideget is. A falakon hangelnyelő borítás lesz, mert készülnek majd itt zenei felvételek is.

Még odébb van, hogy igazán otthonos legyen a zenekar új birodalma, de már tartottak itt próbákat. Azért is, hogy meghallják, hogy szólnak az újra húrozott gitárjaik. 

Az ajtó fölött, a táblán pedig ott az egyik szellemi mankó, a Csukás Istvántól kölcsönzött ars poétikájuk: – Két szárnyunk van, egyik a zene, másik a vers. Szabadon repülünk! 

Mivel tetszett nekik a gondolat, elkérték Csukástól, s a bölcs szavak most kötik őket a költőhöz is.

Jubileumra készülnek

Jubileumra készülnek. Jenő, a sok évtizeddel korábban alapított, s a tavaly megszűnt Fabula mellett, tíz évvel ezelőtt Fenyvesi Gáborral kezdett muzsikálni, s  így lett a Csobogó együttes. Aztán jött Decsi-Kiss András, később Horváth Tamás, őt nemrég Nemes András váltotta.

Előbb az egykori húsipari vállalat egyik raktára lett próbahelyük, ahonnan a Keselyűsi útra költöztek, a volt Tsz-Ker telep egyik épületébe. Hat év után, mikor felmerült, hogy eladják az ingatlant, gondolták, keresnek egy új helyet. Internetes oldalukon kértek ötleteket, s meglepetésükre, szinte özönlöttek a javaslatok. Így jutottak mostani helyükre, ahol hűen választott műfajukhoz, a versek szép, bölcs gondolatait erősítik, színesítik, teszik még befogadhatóbbá, kedvesebbé zenéjükkel. 

Ebben a szellemben készülnek tíz éves jubileumukra. Ezt egy országjáró koncertkörúttal indítanak. Április negyedikén Győr-Sopronban, Babóton kezdenek, hatodikán az Esőmanóknak muzsikálnak Szekszárdon, a költészet napján, 11-én Kiskunfélegyháza, utána Baja, Tiszakécske, Szarvas, Nyírbátor következik, 20-án a sok költőhöz köthető Balatonszárszón lesz a Csukás István Emléknap. Ott, ahol évtizedekig lakott a számukra személyesen is ismerős költő, s majd a születésnapi koncert június közepén lesz, Szekszárdon, a már lassan állandó koncerthelyszínné váló Takler Kúriában.

A jubileum jegyében született program címe: „A szavakon túl” - dalok szekszárdi költők Babits Mihály, Baka István, Dicső Zsolt, Jánosi György, Kis Pál István, valamint Csukás István verseiből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában