MCC

2024.03.12. 16:00

Németország történelmi és politikai kísérleti terep?

Német előadó lesz csütörtökön délután az MCC Szekszárdi Képzési Központjának vendége. Németország – Történelmi és politikai kísérleti terep? címmel tart előadást Tilman Mayer, a Bonni Egyetem Politikatudományi és Szociológiai Intézetének professzora.

Szepesi László

Fotó: MCC

A program szerint az elmúlt másfél évszázad történései, tapasztalatai alapján keres a professzor választ napjaink kérdéseire. Ez az időszak Németország számára a rendszerváltozások sokaságát hozta, voltmonarchia, lett köztársaság, majd diktatúra, felosztották, aztán egyesítették az országot. A változások sokasága a társadalomban is éreztette hatását, ezek erősítették a németek stabilitás iránti vágyát.

Az ország második világháború utáni gazdasági fellendülése mára nyilvánvalóan egy nagyon sikeres kísérletnek tekinthető, de ez az úgynevezett gazdasági csoda nem akadályozta meg azt, hogy a háborús múlt fényében a németek önbizalma és nemzeti identitása tartósan meginogjon. Németország sebesült nemzetté vált, s ennek mintegy mellékhatásaként, az újraegyesítés után a baloldali-liberális politikai kultúra megerősödött.

Előadásában Tilman professzor ezekről a belső változásokról beszél, és felteszi a kérdést, hogy vajon ezek a politikai kísérletek miként hatnak a német külpolitikai kapcsolatokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában