Fesztivál

2024.05.27. 11:30

Pille sereglet kápráztatta a közönséget

Az elszármazottak baráti-családias találkozója immár hetedik alkalommal zajlott szombaton déltől Pincehelyen. A vigalmat megelőzte a Közösségi Házban egy tudományos-ismeretterjesztő műhely délelőtt.

Szeri Árpád

Az Alsónyéki Hagyományőrző Egyesület és a Pántlika Zenekar is fellépett a találkozón (Beküldött fotó)

A szakmai fórumot a résztvevők a pillével jellemzett Kaposés Koppány folyók menti magyar katolikus települések viseletkultúrájának szenteltek. Ez a térségi érték nemrég Tolnaikummá lépett elő. 

Elkötelezett önkéntes gyűjtők 

Először a téma elkötelezett kutatója, dr. Kriston-Vízi József néprajzkutató elevenítette fel és ismertette a jelenlévő értéktár felelősök és gyarapítók előtt azt a közel hét évtizedes hálózatépítő munkát, amely Pincehelyen és térségében az ozorai ifj. Poór Ferenc vezetésével zajlott. A cél az volt, hogy a járási határokon túllépve és közigazgatási érdekeken felülemelkedve – már az 1950-es évek közepétől – nyomon kövessék az életmód és viselet változás irányait és egy átfogó, térségi muzeális gyűjteményt hozzanak létre. 

A tamási, dombóvári és igali járások területén elkötelezetten működő önkéntes gyűjtők, valamint szakmai pártolóik révén megszületett hálózat a Kapos-Koppány menti értékek hajlékának ideáját akarta megvalósítani. Ez a célkitűzés csaknem negyedszázada ösztönzi a Pincehelyért Egyesület tagjainak és a hozzájuk társult, különböző hagyományőrző formációk tevékenységét, küldetését.

Japánok is jártak erre 

Erre már dr. Zádori Iván professzor, a PTE-KPVK Vidékfejlesztési Intézetének vezetője, majd hozzá kapcsolódva Kis-Pongrácz Tamás pécsi doktorandusz hozott közvetlen tapasztalati példákat. Ezeket szaktudományos véleményükkel, az ügyet jobbító és helyben végzett interjú-sorozat eredményeinek ismertetésével támasztották alá. Ehhez társult annak a tanulmánynak a rövid bemutatása is, amely a közeljövőben magyarul, valamint a múlt év őszén Pincehelyen járt japán egyetemi hallgatók élményeivel kibővítve angolul is napvilágot lát. A 2 délelőttöt, stílszerű módon, Molnár Zoltánné pincehelyi pillekészítő bemutatója zárta.

Tánc, ajándék és oklevél 

A délután a Petőfi 200 Program fergeteges alsónyéki folklór-gálájával indult. Ezt követően Piringer József polgármester köszöntötte a közönséget majd dr. Kriston-Vízi nyitotta meg az idei Pillefesztivál hivatalos részét. A díszvendég, a sárközi Decs csoportjai és többszörösen minősített alkotói mellett Dombóvár, Kocsola, Magyarkeszi, Ozora és Pincehely folklór együttesei adtak nagy sikerű műsort. Mindeközben Döbrököz, Értény, Koppányszántó, Kurd, Nagykónyi és Szakály gyűjtemények ritka darabjait is felvonultatták a szervezők. Ezzel együtt Kárpáti Jánosné vármegyei hímzés-gyűjtéseiből is átfogó tárlatot rendeztek. 

A színpompás és viseletgazdag délutánonestén Döbrököz és Kurd települések pille-ajándékokkal gazdagították Pincehely gyűjteményét. Egy emléklap pedig Kuvik Istvánné és a pincehelyi kezdeményezők iránti köszönetet fejezte ki. Az érintettek ugyanis elévülhetetlen érdemeket szerezek a hazánkban egyedülálló örökség, a Kapos és Koppány menti települések közös önazonosságát jelző pille kultusz ápolásában. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában