Híd a szakma és a fogyasztók közt

2018.09.14. 20:32

A borról és a kultúráról egyaránt szólnak a Szekszárdi Szüreti Napok

A kultúra és a bor jól kiegészítik egymást. Ezt bizonyítja a Szekszárdi Szüreti Napok rendezvény, amelynek pénteken tartották az ünnepélyes megnyitóját.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Az ünnepélyes megnyitóval pénteken hivatalosan is elkezdődött a Szekszárdi Szüreti Napok programsorozata. Elsőként Süli János miniszter, a rendezvény fővédnöke mondott köszöntőt. Mint mondta, régiónk egyik legmeghatározóbb eseménye ez, és borászat, valamint a pálinkakészítés terén példaértékű fejlődés volt tapasztalható az elmúlt években. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke úgy fogalmazott, hogy a Szüreti Napok különlegességét az adja, hogy hidat képez a szakma és a fogyasztók között. A NAK pedig büszkén támogatja az eseményt.

Ács Rezső polgármester arról beszélt, hogy szüreti fesztivált, csak ott lehet rendezni, ahol tudják, egész évben mennyi munkával jár a szőlőtermesztés, és ilyenkor mód van egy kicsit kiengedni. A rendezvény nemcsak arra teremt lehetőséget, hogy Szekszárd megmutassa a borait, hanem a Sárköz népművészeti értékeit is bemutatkoznak. A kultúra és a bor pedig jól kiegészítik egymást. Végül Bősz Adrián, a Hegyközségi Tanács elnöke mondott köszöntőt, azt hangsúlyozva, hogy még ismertebbé, jobbá szeretnék tenni a borvidéket, ehhez pedig minden szereplő további kitartó munkájára van szükség.

Díjakat is átadtak, azok elismeréséül, akik tevékenységükkel rendkívül sokat tettek a borvidékért. Mészáros Pál, Eszterbauer János, Heimann Zoltán, Veszetrgombi Ferenc és Gelencsér Sándor vehetett át elismerést.

A nap folyamán számos más program is szórakoztatta a közönséget. Hagyományosan ilyenkor rendezik az Örökség Országos Gyermektánc Fesztivált. Az érdeklődők a Bartina táncosai mellett hajdújárási, nyíregyházi, palicsi, rákospalotai, szabadkai és szennai gyermek tánccsoportok fellépését láthatta a Béla király téri színpadon.

A Vármegyeháza udvarán Kiss Albert fényképész fotóiból nyílt kiállítás. A Szüreti Napok ideje alatt látogatható tárlat sajátos látásmóddal mutat be szekszárdi borokat. Kiss Albert elmondta, hogy a szín, a hangulat, a kompozíció voltak a meghatározó szempontok az alkotás során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában