posztgeometrikus alkotók

2018.01.23. 18:30

Aknay János kiállításával új sorozat indult

Kossuth-díjas képzőművészek munkáit mutatják be Szekszárdon a Művészetek Háza tárlatai.

Budavári Kata, fotó: Makovics Kornél

A posztgeometrikus alkotók egyik kiemelkedő egyéniségének, Aknay Jánosnak nyílt kiállítása Szekszárdon vasárnap. A Művészetek Házában ezzel a tárlattal egy sorozat is indult „Új Kossuth-díjasok” címmel. A cél, hogy a szekszárdi közönség megismerje az 1990 óta a legmagasabb állami elismerésben részesült képzőművészek alkotásait.

Baky Péter festőművész megnyitó beszédében kifejtette: a művészet lényege olyan dolgot megmutatni, amely több vagy épp kevesebb, mint ami kézzel megfogható. Aknay János mondanivalója is részben városkép festészet, ezen túl viszont az emberit, emberfelettit, illetve egy világ feletti világot tár a szemlélő elé. 

A kiállítóteremben Baky Péter szerint még csukott szemmel is érezni lehet az angyalok szárnysuhogását, a harangok kondulását, vagy egy kisváros, Szentendre atmoszféráját. A kiállító művész ugyanis Szentendrén él. Amikor a településre került, pezsgő művészeti életre lelt és olyan művészek egy csoportjára, akikkel megalapították a Vajda Lajos stúdiót, és amely közeg meghatározta további pályáját. Bár a kiállítás kurátora, Horváth László, a Horváth&Lukács Galéria tulajdonosa gondosan időrendbe gyűjtötte az összeállítás anyagát, a tárlat rendezője, Baky Péter felrúgta ezt a sorrendet, mert úgy érezte, a változatos témájú művek időtlenséget árasztanak.

A festmények túlnyomó részét a galéria bocsátotta a szekszárdi kiállítóhely rendelkezésére. A megnyitót Erős Edina fuvola- és Lozsányi Tamás zongorajátéka tette még élvezetesebbé. A kiállítás február 25-ig látható.

Címkék#Szekszárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában