Helyi kultúra

2018.06.23. 09:30

Bukovinai székely dalok rezesbanda előadásában

A Teveli Fiatalok Egyesülete a bonyhádi Delfin Zenekarral összefogva adott ki lemezt.

Balázs László

A Teveli Fiatalok Egyesületének (TEFE) bukovinai székely hagyományőrző tánccsoportja több alkalommal mutathatta meg magát fúvós- zenei kísérettel. A tagok gondoltak egy merészet, hogy jó lenne egy olyan hanganyag, amelyet a többi tánccsoport is használhat – mondta Asztalos Zoltán, a TEFE elnöke.

A bukovinai székely hangszeres zene, a tánccsoportok kísérete manapság elsősorban a vonós zenekarokra szorítkozik, viszonylag keveset dolgoznak „rezesekkel.” Az első világháborút követő időszakban jöttek divatba a falusi fúvós zenekarok. Általában ezeket hívták lakodalmakra, táncalkalmakra, feltételezhetően a nagyobb hangerő miatt. A hegedű mégis fontos maradt, hiszen a fúvós zenekar mellett is szólt. A nagyzenekari felállásban játszott két trombita, egy kürt, egy tuba, hegedű és dob, kiegészülve harmónikával, pozánnal.

A most megjelent lemezen 23 bukovinai székely dallam hallható. A TEFE választása a bonyhádi Delfin Zenekar tagjaira – Balogh János, Ömböli Mihály, Ömböli Csaba, Márkus István, Ferenc Gergely, Schuller László – esett, akikkel már több alkalommal dolgoztak együtt hazai és nemzetközi rendezvényeken. Két évvel ezelőtt készítettek velük egy „nyers anyagot”, melyet próbákon, fellépéseken használtak. A mostanra kibővült, stúdiókörülmények között felvett hanganyag CD-re került. A felvétel a bonyhádi művelődési központban készült Gál József technikus közreműködésével.

A CD bemutatója a XV. Bukovinai Székely Találkozó keretein belül lesz június 23-án, szombaton 12 órakor Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában