Czvitkovics Márta

2018.08.16. 14:00

Ha alkot, akkor a lelkét is beleadja a készülő műbe

A hetvenéves Czvitkovics Mártának húsz éve volt az első kiállítása, Szekszárdon. Autodidakta festő, nyaranta alkotótáborokba jár. Nem kényeztette el az élet lehetőségekkel, csak keveset foglalkozhatott azzal, amire született. Gyermekkorában nagy tehetségnek tartották, mégis csak évtizedekkel később foghatott újra ecsetet, főként a szekszárdi festő, Cseh Gábor biztatására.

Wessely Gábor

Nem volt könnyű gyermekkora Czvitkovics Mártának. Az édesanyja nem kívánta felnevelni, egy ideig a keresztanyjánál élt, aztán megfordult a fóti gyermekvárosban, több nevelőszülőnél, míg végül Czvitkovicsék örökbe fogadták.

Nem volt könnyű a felnőttkora sem Czvitkovics Mártának. Két párkapcsolata is odalett. Jó a rosszban, hogy született négy gyermeke. Rossz a rosszban, hogy munkahelyi problémái is akadtak. Dolgozott iskolai konyhán, kórházi ápolóként, a polgármesteri hivatal mosodájában, a zeneiskola portáján, mint biztonsági őr, és belekóstolt a munkanélküliségbe is. 2005-ben vonult nyugdíjba. A havonta kapott sovány pénzt kiegészítendő, még ma is takarít egy üzletházban.

Körmenden született 1948-ban, házasságkötése után, 1970-ben került Nagydorogra, s a válást követően, 1981-ben költözött Szekszárdra. Bolti eladó, pénztáros és vöröskeresztes ápolónői (háborús nővér) végzettséget szerzett, továbbá elvégzett egy svédmasszázs-tanfolyamot. Kéztörés miatt masszírozni már nem tud, és a festésnél is vannak nehézségei.

Pedig szépen indulhatott volna az alkotói karrierje. Már az általános iskolában azt mondta a rajztanára, hogy aranyat ér a keze, ám a nevelőszüleit ez sajnos nem hatotta meg. Úgyhogy csak évtizedekkel később fogott újra ecsetet, főként az ismert szekszárdi festő, Cseh Gábor biztatására.

– Egy szüreti fesztiválon, 1996-ban láttam képeket – meséli –, s volt köztük egy Rába-parti táj. A gyermekkoromra emlékeztetett, s megihletett. Úgyhogy otthon, egy lepedő sarkára megfestettem a Mausz-kápolnát. Még semmit nem tudtam a vászon előkészítéséről, alapozásáról, a festéktípusokról, az ecsethasználatról. De gyorsan haladtam a tanulással, és 1998-ban már kiállítottam a Szent István Házban.

Tagja a Bárka Művészeti Szalonnak. Már mintegy 70-80 egyéni, illetve csoportos tárlaton láthatta eddig munkáit a közönség. Legutóbb Tamásiban állított ki júliusban, az ottani alkotótábor résztvevőivel együtt. Csendéleteket, portrékat, valamint tájképeket is készít. Most egy olasz vízpartrészletet (Lago di Garda) fest.

A sikerek felvillanyozzák, bár amúgy sem pesszimista alkat. Kaposvári kiállításokról már két alkalommal is elhozta a fődíjat, Műkedvelő művészek kategóriában: 2007-ben és 2016-ban.

– Nincs szigorú napirendem – mondja –, a hangulatomtól függően fordítok több vagy kevesebb időt az alkotásra. De ha nekikezdek, akkor mindenemet, a lelkemet is beleadom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában