néptánc csoportok

2018.08.14. 10:30

Kisjakabfalvát ismerték meg a kiránduláson

Hanol Erzsébet

A Baranya megyei Kisjakabfalván tettek látogatást nemrégiben a Magyarországi Német Nemzetiségűek Dombóvári Egyesületének táncosai, a csikóstőttősi Német Nemzetiségi Tánccsoport, valamint a Dombóvári Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete Gyöngykoszorú kultúrcsoportjának néhány tagja. A társaságot Bódogné Pethes Janka, a Dombóvári Civil Tanács elnöke hívta meg a szülőfalujába, a Péter-Pál-napi búcsúra.

A vendégek odafelé útba ejtették Máriagyűdöt, a híres búcsújáróhelyet, majd Kisjakabfalván, a német nemzetiségi tájház udvarán fogadták őket. Innen a Konrád-házba, a falumúzeumba vezetett az útjuk, ahol a kiállított tárgyak az egykor ott élt svábok múltjáról, dolgos hétköznapjaikról, ünnepeikről és rendkívüli szorgalmukról tanúskodnak. A falumúzeum kialakítása, az értékek megőrzése és gyarapítása egy ott élt család leszármazottjának, dr. Somogyi Lászlónak és segítőinek érdeme. A következő program a falu templomának megtekintése volt, illetve a búcsúi szentmisén is részt vett a társaság. Ezt követte egy magánháznál korábban épített kerítéskápolna-felújítás utáni felszentelése.

A nap további részét a Fehér Házban töltötték a vendégek és a falu lakosai, ahol Bíró László polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Bódogné Pethes Janka szeretettel, elérzékenyülve beszélt szülőfalujáról, és Ferenczy Hanna: Az én falum című versével köszöntötte a közönséget. Eztán a dombóvári és a csikóstőttősi csoportok járták el táncaikat, a nyugdíjasszervezet részéről pedig Molnár Gyuláné adott elő énekeket. A közös vacsora elfogyasztása után zenés mulatozás zárta a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában