Kosárlabda Eb

2018.02.14. 10:00

Győzelemmel kijutnak Studer Ágnesék az Eb-re

A képlet egyszerű: ha a magyar női válogatott ma este legyőzi Litvániát Miskolcon, kijut a jövő évi Európa-bajnokságra. Idegenben már sikerült a bravúr.

Rónai Gábor, fotó: FIBA

Remek második félidőt produkált a magyar válogatott Oroszország ellen szombaton Miskolcon, a Generali Arénában. Székely Norbert szövetségi kapitány csapata ezzel ugyan nem nyert a bombaerős riválissal szemben, de arra elég volt, hogy tisztességes vereséggel zárjon (64–71). És arra is jó volt mindenképpen, hogy erőt merítsenek belőle Studer Ágnesék a mai, litvánok elleni sorsdöntő csatára.

Idegenben egyszer sikerült legyőzni (73–70) a litvánokat, igaz, óriási bravúrral. Studer Ágnesnek az a meccs duplán is emlékezetes marad, hiszen akkor debütált a nemzeti együttesben (6 ponttal és 6 gólpasszal kezdett), ráadásul éppen ő volt az, aki kulcsfontosságú pontokkal elindította a győzelem felé az együttest.

Az Atomerőmű KSC Szekszárd 19 éves irányítója azóta kirobbanthatatlan a válogatottból, játszott az albánok elleni hazai találkozón, amelyet 137–48-ra nyertek meg a mieink, 14 ponttal zárt.

Az oroszok ellen szombaton szintén a válogatott egyik legjobbja volt, 12 ponttal, egy lepattanóval és egy gólpasszal.

„A második félidőre felpörögtünk, kisegítettük egymást, a védekezésünk nagyon összeállt, többször is dobás nélkül fejezték be támadásaikat az oroszok. Ez mindenképpen pozitív, ebből kell építkezni a szerdai, litvánok elleni meccsre, amit szeretnénk megnyerni” – nyilatkozta akkor a találkozót követően a szekszárdi karmester.

A tizenkettes meccskeretbe Studer mellett Theodoreán Alexandra és Mansaré Anna Manty került még be, előbbi 11 percet kapott a kapitánytól, utóbbi a kispadon ült.

Gereben Lívia és Bálint Réka, a bő keret további két szekszárdi játékosa ezúttal nem kapott lehetőséget a bizonyításra Székely Norberttől.

„A litvánoknak nincs annyi klasszis játékosuk, mint az oroszoknak, de ettől még nagyon erősek – mondta Székely Norbert. – A klubcsapataik nem számottevőek Európában, ugyanakkor a válogatott tagjainak a zöme légiós, az Euroliga élcsapataiban szerepelnek, jelentős nemzetközi tapasztalattal felvértezettek. Az Oroszország elleni szombati vereség után hétfőn sokat videóztunk, elemeztük a novemberi, egymás elleni mérkőzésünket, megnéztük az oroszok elleni selejtezőjüket, amelyen nagyszerűen teljesítettek, hiszen idegenben mindössze két ponttal maradtak alul. Szombaton a második félidőre többé-kevésbé már összeállt az a játék, amit látni szeretnénk, és ha a litvánok ellen így folytatjuk, elérhetjük a célunkat. Végig szoros, kiélezett mérkőzésre számítok, amelyen az elsőtől az utolsó pillanatig tökéletes összpontosításra lesz szükségünk” – tette hozzá.

A 18 órakor kezdődő találkozót az M4 Sport közvetíti.

A magyar válogatott eddigi Európa-bajnoki selejtezői.

Litvánia–Magyarország 70-73 (16-19, 22-18, 19-15, 13-21). A magyarok legjobb dobói: Goree 21, Krivacsevics 14, Simon 7, Raksányi 7, Katona 6, Studer Á. 6.

Magyarország–Albánia 137-48 (27-11, 39-15, 28-12, 43-10). Ld: Zele 25, Határ 17, Szabó F., Studer 14-14, Dubei, Krivacsevics 12-12.

Magyarország–Oroszország 64-71 (10-18, 13-19, 21-21, 20-13). Ld: Krivacsevics 13, Studer Á. 12/9.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!