Amerikaifoci

2018.03.29. 12:34

Két bajnoki címet remél a jogi végzettségű légiós

Ízig-vérig győztes típus, aki mindig jobb és jobb akar lenni, de a csapattársait is motiválni tudja. A divízió I.-ben szereplő Szekszárd Bad Bones futója, Sam Ogunlana múlt héten a Dunaújváros Gorillaz színeiben az elitligában már letette a névjegyét.

Berg Sándor, fotó: Makovics Kornél

– Miként vélekedik a debütálásáról?

– Csalódott vagyok, amiért kikaptunk. Maximalistaként azt sem mondhatom, hogy teljesen elégedett vagyok a saját teljesítményemmel. Mondom ezt úgy, hogy a védelmünk nem engedett pontokat a több légióssal felálló, kőkemény Győr Sharks támadóinak – mondta a Thaiföldön született, de 14 éves kora óta Skóciában élő Sam Ogunlana.

– Szombaton a Bad Bones színeiben is bemutatkozik. Izgul?

– Nem vagyok az a fajta, de bevallom, izgatottan várom a mérkőzést. Igaz, hogy most nem első osztályú bajnoki vár ránk, de ez a mezőny is van majdnem olyan erős, mint a HFL. Gőzerővel készülünk, hogy ezúttal győzni tudjunk hazai pályán.

– Pár hete már Szekszárd vendégszeretetét élvezheti. Hogy tetszik a város?

– Még nem volt időm felfedezni teljesen a várost, de amit eddig láttam belőle, az tetszik. Akikkel eddig találkoztam, ők mind barátságosak és segítőkészek voltak. Ebből a szempontból hasonlít Edinburgh-re, ahol lakom. A környezet azonban teljesen más, itt nyugalom van, és csak arra kell koncentrálnom, amire szükséges.

– A magyar és a helyi italkülönlegességekkel sikerült megismerkednie?

– Ha a pálinkára gondol, akkor sajnos igen – nevette el magát a futó. – Erről korábban még nem hallottam, s bevallom, nem is bánom. Frankie (Szabó Ferenc, a klub elnöke – A szerk.) azonban nem hagyta ki az érkezésünk tiszteletére. Nekem túl erős, égette a torkomat. Viszont azt tudom, hogy Szekszárd híres a jó vörösborairól. Ezt még ugyan nem tapasztaltam, mert csak Bodri rozéfröccsöket kóstoltunk, de egy győztes meccs után biztosan sort kerítünk rá.

– Mivel telik egy napja?

– Ehhez a sporthoz fontos a jó kondíció, ezért napi kétszer járok edzeni, de fejben is sokat készülök az előttünk álló mérkőzésre. Emellett képzem is magam, most például a magyar nyelvvel próbálok megbarátkozni.

– Valóban? És hogy megy? Mindenki azt mondja, hogy nehéz nyelv a miénk.

– Tényleg nem egyszerű, elég egyedi nyelvezetük van. Az alapszavak már mennek, de mint mondtam, maximalista vagyok, úgyhogy nem elégszem meg ennyivel.

– Jogot végzett hazájában, mégis légiósnak állt. Tavaly Szerbiában, idén pedig Magyarországon próbál szerencsét. Elég nagy a kontraszt.

– Fiatalnak érzem még magam ahhoz, hogy ilyen komoly hivatást végezzek. Huszonnégy éves vagyok, és amíg megvan rá a lehetőségem, azt akarom csinálni, amit szeretek. Ráérek pár év múlva elhelyezkedni a szakmámban.

– Szerb bajnoki cím után biztosan akadtak kérői. Mi döntött mégis hazánk mellett?

– Ahogy mondtam, focizni szeretnék, ezért a legfontosabb szempont a minél több játéklehetőség volt. Itt két ligában szerepelhetek, ami nagyban megkönnyítette a döntésemet. Nem mellesleg gyakorolhatom az edzői képesítésemet is a fiatalok körében.

– Maximalista emberként csak a két aranyérem lehet a célja.

– Azért vagyok itt, hogy bajnoki címet szerezzünk, de, mint említettem, erős a magyar mezőny, úgyhogy nem lesz könnyű dolgunk.

Ütőképes csapattal a döntő sem csak álom

Szabó Ferenc, a Szekszárd Bad Bones elnöke szerint Sam Ogunlana személyében habitusban és mentalitásban is megtalálták az ideális játékost. A skót légiós mellett az amerikai Nick Ward és az angol Ryan Newton is a szekszárdiak támadósorát erősítheti idén, míg a szintén tengerentúli Airiss Hargrow a védelem oszlopa lehet. Newton jelenleg a brit válogatott összetartásán vesz részt, ezért a szombati, Budapest Eagles 2 elleni nyitómeccset (kezdőrúgás: 15 óra) kihagyni kénytelen.

„Lesznek nehéz meccseink az idén, de a Dunaújváros Gorillaz néhány játékosával kiegészülve ütőképes lehet a Bones – mondta Szabó Ferenc. – Keretünk fele a HFL-csapattal együtt készül, többen pedig pályára is lépnek dunaújvárosi színekben, ami jó hatással van a mi gárdánkra. Nem lehet más az alapelvárás, mint az elődöntőbe jutás, de a döntő sem elérhetetlen cél” – tette hozzá a klub elnöke.

A játékosállomány mellett az edzői stábban is érződik a Bad Bones és a Gorillaz együttműködése. A támadók játékait Bachrathy Kornél, míg a védőkét Madarász Attila fogja hívni, a speciális egységért pedig Szabó Ferenc felel majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!