Cselgáncs

2018.04.26. 10:28

Kedvező húzással messzire juthatnak

Csütörtökön rajtol a 67. Európa-bajnokság, amelynek házigazdája ebben az esztendőben az izraeli Tel-Aviv lesz. A magyar csapat tizennégy – köztük három paksi – versenyzővel indul harcba az újabb érmekért.

Balázs László, archív fotó: Molnár Gyula

Egy korszakot lezár, s egy újat megnyit majd az idei Európa-bajnokság: Tel-Avivban rendezik az utolsó komoly nemzetközi versenyt, amelyen még nem lehet olimpiai kvalifikációs pontokat szerezni, számunkra azonban továbbra is igen nagy jelentősége van a jó kontinensbajnoki szereplésnek.

Az izraeli viadalra – az elmúlt évek trendjének megfelelően – 44 ország 375 versenyzője adta le előzetesen a nevezését, a magyar színeket a maximális tizennyolc helyett tizennégy judós képviseli az egyéni küzdelmekben.

Az elvárás évek óta magas: gyakorlatilag kudarcként élnénk meg, ha a válogatottunk érem nélkül térne haza. Tavaly három medált is sikerült megszerezni, az egyaránt kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva és Joó Abigél állhatott fel a dobogó harmadik fokára, férficsapatunk pedig nagy bravúrral lett bronzérmes.

A keret azonban nagyot változott: az elmúlt másfél évtized legsikeresebb magyar judósai közül Ungvári Miklós, Bor Barna, Joó Abigél és Ungvári Attila is kihagyja majd az Eb-t.

Vészharangot persze nem kell kongatni, így is valamennyi éremesélyesünk útra kel: Csernoviczki Évától kezdve a vb-bronzérmes Karakas Hedvigen, a világbajnoki ötödik Csoknyai Lászlón, a vb-ezüstérmes Tóth Krisztiánon, az Eb-bronzérmes Gercsák Szabinán át egészen a tavalyi világranglistán második helyezett Cirjenics Miklósig.

Mindhárom paksi elmondhatja magáról, hogy Európa legjobb nyolc versenyzője közé rangsorolták, ami a sorsolásnál kedvező lehet, hisz a rangsorban előkelő helyen álló judósokkal csak a 2-3. fordulóban csaphatnak össze. Pupp Réka nem olyan régen éremért harcolt a kontinensviadalon, Csoknyai a tavalyi vb-n lett ötödik, és Cirjenics is a múlt év végén csillogtatta meg erényeit Grand Prix és Grand Slam-viadalokon.

Az Atomerőmű SE versenyzőinek programja

Csütörtök, nők 52 kg: címvédő Majlinda Kelmendi (koszovói); magyar induló: Pupp Réka, Atomerőmű SE; Szabó Katinka, BHSE. Tv: M4Sport, 22.25 felvételről.

Péntek, férfiak 81 kg: címvédő Alan Kubecov (orosz); magyar induló: Csoknyai László, Atomerőmű SE. Tv: M4Sport, 22.15 felvételről.

Szombat, férfiak 100 kg: címvédő Elkhan Mammadov (azeri); magyar induló: Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE; Ohát Zalán, Ceglédi VSE. Tv: M4Sport, április 29., 1.55 és 7.20 felvételről.

Az olimpiai programba kerülés miatt nagyobb jelentőségű csapatversenyt külön időpontban és helyszínen, júniusban Jekatyerinburgban rendezik majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!