Kosárlabda

2018.05.09. 08:42

Alig várja, hogy visszatérhessen

Erica McCall remek szezont zárt a női NB I-ben ezüstérmet szerző, a Magyar Kupát megnyerő Atomerőmű KSC Szekszárdban. A fiatal amerikai erőcsatárnak ez volt az első idénye Európában. Sok ideje nincs a pihenésre, hétvégén már az Indiana Fever WNBA-s csapata számít a szolgálataira. Hétfőn a szekszárdi városházi fogadás után adott interjút lapunknak.

Finta Viktor, fotó: Makovics Kornél

– Ha jól tudom, szerdán utazik haza, s aztán rövid időn belül csatlakozik a hamarosan induló amerikai női profi bajnokságban (WNBA) szereplő csapatához, az Indiana Feverhez. Mennyi ideje lesz pihenni?

– Éppen most tudtam meg Szabitól (Murvai Szabolcs, a KSC irodavezetője – A szerk.), hogy szerdán, délelőtt 9 órakor indul a repülőm Budapestről varsói átszállással Los Angelesbe – válaszolta Erica McCall, az Atomerőmű KSC Szekszárd amerikai erőcsatára. – Nem lesz sok időm a pihenésre, egy éjszakát tölthetek a családommal, a szeretteimmel, aztán utazok is tovább Indianapolisba, ahol csatlakozok a csapatomhoz, amelynek már elkezdődött az edzőtábora.

– Hogyan kell elképzelni az edzőtábort? Mekkora a harc a csapatba kerülésért?

– Ez egy nagyon intenzív felkészülési időszakot takar rengeteg edzéssel, mérkőzésekkel. Úgy tudom, tizenöten vagyunk, és nagy harc folyik a tizenkettes szűkített keretbe való kerülésért.

– Mekkora az esély arra, hogy ön is benne lesz?

– Bízom benne, hogy mindenképpen ott leszek a szűk keretben. Egyrészt mert tavaly is benne voltam az egyetemi bajnokságból frissen kikerülve, másrészt szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy jól sikerült az első európai idényem, sok tapasztalatot szereztem a magyar pontvadászatban és az Európa-kupában. Ezért nem csupán abban reménykedem, hogy keretbe kerülök, hanem abban is, hogy a tavalyi epizódszereplőből meghatározóbb játékossá léphetek elő az új szezonban.

– Ezek szerint jó visszhangja volt az Egyesült Államokban a szekszárdi színekben nyújtott teljesítményének?

– Igen. Az edzőm jó néhány meccsemet megnézte, de a barátaimtól, ismerőseimtől tudom, hogy más csapatok trénerei, vezetői is elismerően nyilatkoztak a KSC-ben nyújtott játékomról.

– Mikor léphet pályára először a Fever színeiben?

– Egy felkészülési meccset éppen ma játszik a csapatom hazai pályán a Chicago Sky ellen, ezen még nem leszek ott. (A Fever nyerte a mérkőzést 79–65-re – A szerk.) Aztán május 12-én, szombaton este a Washington Mystics ellen lépünk pályára Newarkban, még szintén az előszezonban. Ezen már lehet, hogy én is játszok, majd meglátjuk, milyen gyorsan megy az átállás. A bajnokságot pedig május 19-én, szombaton délután szintén a Chicago ellen kezdjük hazai pályán, a Bankers Life Fieldhouse-ban.

– A Feverben képzeli el a jövőjét Amerikában?

– Az újonc szerződésem három idényre szól, azt mindenképpen kitöltöm ott, nem hinném, hogy váltanék. Sőt, nem elképzelhetetlen az sem, hogy tovább maradok, de az még persze sok mindentől függ.

– És ősszel, a WNBA befejeztével visszatér Szekszárdra?

– Számolhatnak velem, szeretnék visszatérni. Az edzőim, a stáb, a csapattársaim és a bajnokság színvonala garanciát jelentenek a fejlődésemre. Szekszárd nagyon a szívemhez nőtt, ez lett a második otthonom, itt van a második családom. Fantasztikusak a szurkolóink, köszönök nekik is mindent! Alig várom, hogy újra itt lehessek!

A hetedik legértékesebb játékos

Erica McCall tavaly végzett a kaliforniai Stanford Egyetemen, melynek gárdáját az NCAA, vagyis az egyetemi bajnokság négyes döntőjébe vezette. Ezt megelőzően, 2012-ben U17-es vébét nyert az amerikai válogatottal, 2015-ben pedig Univerziádét Dél-Koreában. A 22 éves, 188 centiméteres, 84 kilós erőcsatárnak rögtön a diploma megszerzése után szerződést ajánlott az WNBA-ben szereplő profi csapat, az Indiana Fever. Első indianapolisi idényében meccsenként átlagosan 10,7 percet töltött a pályán, s ez idő alatt 3,3 pontot és 2,3 lepattanót szerzett. Első európai szezonjában, a KSC Szekszárddal Magyar Kupát nyert, a bajnokságban pedig ezüstérmes lett. Az alapszakaszban meccsenként átlagosan 23,55 percet játszott, 13,8 pontot és 6,8 lepattanót szerzett, VAL átlaga 19,6, amellyel a magyar pontvadászat 7. legértékesebb játékosa volt. A legtöbb pontot (20/3) tavaly szeptember 30-án az MTK ellen szerezte, a legtöbb lepattanót (14) az őszi Sopron elleni meccsen kapta le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!