atlétika

2018.07.09. 21:29

Bonyhádi futó a tamperei világbajnokságon

Csábrák János tanítványa, Varga Lőrinc 800 méteren indul a finnországi korosztályos vb-n.

Rónai Gábor

A bonyhádi futó, Varga Lőrinc is rajthoz áll a kedden kezdődő és vasárnapig tartó junior (U20-as) világbajnokságon, Tamperében.

Csábrák János és tanítványa már el is repült Finnországba, a völgységi fiatalember pénteken méreti meg magát a 800 méteres versenyszámban.

Edzője elmondása szerint Lőrinc nagyon keményen készült, így remek formában várja a világbajnokságot. Az előírt 1 perc 50 másodperces vb-szintet könnyedén megfutotta, mi több, az 1:48.87 perces időeredménye pillanatnyilag a legjobb itthon.

A friss korosztályos világranglistán a harmincadik helyet foglalja el az AC Bonyhád versenyzője, akit korábban tizedikként is jegyeztek.

„Bizakodva várjuk a versenyt, de azt is látjuk, hogy nagyon erős lesz a nyolcszázas mezőny. Ha Lőrincnek az előfutamokból sikerülne bejutnia a legjobb tizenhat közé, akkor már elégedett lennék. Ha pedig a nyolcas döntőig menetelne, az lenne csak az igazi ajándék számomra és neki is” – mondta Csábrák János, aki erre az esetre egy fogadalmat is tett, de azt nem árulta el, hogy mi is volt az.

A 2000-es születésű Varga Lőrinc hatszoros országos bajnok, 400 és 800 méteren is nyert korábban aranyérmet.

Varga mellett még egy Tolna megyei versenyző áll rajthoz Tamperében. A szekszárdi Máté Fanni, a veszprémi VEDAC egyesület színeit képviseli, és gerelyhajításban méreti meg magát.

„A nemzetközi szövetség a legtöbb versenyszámban igen erős nevezési szinteket határozott meg, egyre nehezebb a kvalifikáció – nyilatkozta Spiriev Attila, a magyar szövetség sportigazgatója. – Ezért is nagy dolog, hogy míg a legutóbbi U20-as világbajnokságra tizenkét sportolónk jutott ki, ezúttal húsz magyar atléta indulhat egyéniben, és két váltót is tudunk indítani Tamperében. Igaz, hogy a pillanatnyi eredményesség tekintetében kevésbé, de a 2019-es U20-as Európa-bajnokság, illetve általában a jövő szempontjából igen biztató, hogy a felső évjáratú, azaz 1999-ben született juniorok mellett többségében 2000-es junior, sőt több, még ifjúsági korú (2001–2002-es születésű) tehetség is komoly nemzetközi tapasztalatot szerezhet a rangos atlétikai világeseményen” – zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!