Kajak-kenu

2018.07.28. 08:00

Tizennyolc világbajnoki aranyérem a Holt-Dunán

Egész héten a Duna-holtágon készült a két hét múlva esedékes tolnai világbajnoki válogatóra a tizennyolcszoros vb-győztes Csay Renáta. Egyesben és párosban is nyerni szeretne, mert ott akar lenni a portugáliai világeseményen.

Rónai Gábor

Fotó: Mártonfai Dénes

– Milyen a víz?

– Nincs vele probléma, jól lehet rajta evezni – felelte Csay Renáta, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület kajakosa, aki hétfőtől péntekig készült edzője, Sztanity László irányításával a tolnai klubnál.

– Most tulajdonképpen terepszemlét tartott a közelgő válogató előtt?

– Igen, ez volt az egyik célom. A másik pedig, hogy néhány napot együtt evezzek új párommal, Czéllai-Vörös Zsófiával. Bara Alexandrával elváltak az útjaink, valami hiányzott a párosunkból, remélem, Zsófiban megtalálom azt a párt, akivel újfent sikeres tudok lenni.

– Hogy ment? El lehet árulni kulisszatitkokat?

– Nincsenek ebben titkok. Egy nagyon tehetséges fiatal versenyzőről van szó, azt gondolom, hogy jól fogunk menni a válogatón. Az U23-as korosztályban már bizonyított és a felnőttek között is letette már a névjegyét. A metkovici Európa-bajnokságon végig ott volt mögöttem és megérdemelten lett ezüstérmes. U23-ban pedig ő nyert, szerintem ez elég biztató a válogató előtt.

– Edzője, Sztanity László az imént azt mondta, hogy egyesben és párosban is versenyeznie kell a vb-ért! Az Európa-bajnoknak nem jár alanyi jogon a részvétel?

– Igen, mindkét számban hajóba kell ülnöm, és szeretném mindkettőt megnyerni. Nem lesz könnyű dolgom, hiszen komoly riválisaim vannak itthon, itt van például az önök reménysége, a paksi Kiszli Vanda, akire oda kell figyelnem. Egyesben és párosban is veszélyes ellenfél.

– Mielőtt idejöttem, utánanéztem: tizennyolcszor nyert világbajnokságot! Mire hajt, húsz aranyra?

– Nem hajtok semmire, egyszerűen csak szeretem csinálni, ennyi a titok. Még mindig örömet okoz, és amíg többet tudok mosolyogni, mint ahányszor elfáradok, addig csinálni is fogom. Amúgy van egy titkos szerencseszámom, de miután titkos, önnek sem szeretném elárulni.

– Férje Kolozsvári Gábor egykori kiváló kenus, két gyermeke van, ha jól tudom, már nem kicsik. Ők is sportolnak?

– Hogy sportolnak-e? A nagyfiam Brúnó tizennégy éves és reményteli kajakos tehetség. A kislányom, Lili tíz éves, és ő is kajakozik. Mindketten itt lesznek a hétvégén Fadd-Domboriban az országos bajnokságon. Lili szeret lovagolni is, majd meglátjuk, mi lesz belőle.

– Brúnó melyik szakágban jeleskedik, vagy ez tizenéves fiatal esetében korai kérdés?

– Még korai, de maratonista szülők gyermekeként azt gondolom, hogy neki is inkább a hosszú távú versenyek fognak feküdni. Talán az ezer méteres távokat megpróbálja, de majd ő eldönti, hogy merre indul tovább. Örülök neki, hogy ő is kajakozik.

– Férje már régen abbahagyta, ő már szakított is a vízzel, a lapátolással?

– Dehogy szakított, minden nap lemegy a Mosoni-Dunára Győrben, és lapátol. Ha valaki egyszer megszereti a vizet, a versenyzést, az soha nem tudja igazából abbahagyni.

– Ha eléri a titkos számot a győzelmeit illetően és abbahagyja a versenyzést, mihez kezd? Van elképzelése?

– Vannak terveim, úgy gondolom, hogy gyerekekkel fogok foglalkozni. De ez még a jövő zenéje, mint mondtam, még élvezem a versenyzést, és amíg így van, nem is hagyok fel vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!