Kajak-kenu

2018.08.13. 19:23

Kiszli Vanda első helyen vívta ki a világbajnoki indulás jogát

Kiszli Vanda első, Boros Adrián második helyen végzett egyesben a portugáliai világbajnokság tolnai válogatóján, amelyen az ifiknél a paksi Hodován Dávid második, a szekszárdi Nagy Viktória Fruzsina, Bartos Zsófia egység harmadik lett.

Rónai Gábor

Nem kellett sokat állni a tűző napon hétfőn délelőtt a tolnai Holt-Duna partján, hogy megállapítsuk: meleg van. Kifogták a legjobb időt a maratoni kajakosok és kenusok, akik jó egy évtized után tértek vissza Tolnára, hogy eldöntsék melyikük a legjobb, s melyikük induljon szeptember 6. és 9. között a portugáliai Prado Vila Verdében sorra kerülő világbajnokságon.

Azok jártak a legjobban, akik már reggel kipakolták a kisszékeket az árnyékot adó fák alá, no meg azok, akiknek jutott hely a Gödör Presszó teraszán. A város egyik ikonikus „kocsmájának” kijut a jóból mostanság. Pár napja még Borbás Marcsi forgatta itt a Gasztroangyal című műsorát, ma pedig a helyi tévék sorakoztak fel, hogy kövessék legjobbjaikat.

 

Barina József, a házigazda Tolnai KKSE mesteredzője elmaradhatatlan kalapjában motorcsónakkal cirkált a vizen, a légtérben pedig egy nagyobb teljesítményű drón cikázott fel és alá. Olykor alacsonyra emelkedett – kamerája árgus „szemekkel” figyelte a versenyzőket.

„Nagyon jó lett a futószakasz” – állapította meg egy szakavatott néző, aki még arra is emlékezett, hogy évtizede a déli oldalon, a Bárka közelében futottak a maratonisták – köztük Szakály Viktor és Jámbor Attila, akik éppen húsz éve, 1998-ban nyertek maratoni világbajnokságot Dél-Afrikában. Egyikük, Szakály Viktor most is ott szurkolt a parton az utódoknak.

„A Csokiék sokat dolgoztak, hozták vitték a földet, a homokot, hogy ilyen szép legyen minden a válogatóversenyre – mondta Barináné Ritt Gabriella, a klub edzője, aki hozzátette, hogy a szövetség felkérésére örömmel vállalták a válogató megrendezését.

Csoki, alias Ezer János az egyesületnél kajakozó Ezer Dávid János édesapja ma még csak „napozott egyet” a parton, holnap viszont már szurkolóként fogja buzdítani az ifjúsági párosok között induló fiát, aki barátjával és klubtársával Bali Mátéval ül majd hajóba, hogy megpróbálja kivívni a vb-részvétel jogát.

Persze azért volt kiért szorítani hétfőn is. Elsőként Boros Adrián, a tolnai klub jelenlegi legjobb versenyzője ült hajóba, hogy egyesben is kvalifikálja magát Portugáliába (pár hete Solti Lászlóval megnyerték a horvátországi Eb-t, így párosban bérelt helye van). A 28 éves kajakos abszolút a szám esélyesének számított, s valójában igazolta is a papírformát. Egy négyes tagjaként már az elején megszökött a többiektől, a legvégére pedig Györgyjakab Mátéval vívott pároscsatát. Végül nagy hajrában utóbbi nyert (ugyanúgy, ahogy tavaly Ráckevén), az már más kérdés, hogy ha mondjuk a portugáliai világbajnokság befutójához érkeznek így ketten, akkor Boros Adrián abbahagyja-e az evezést húsz méterrel a cél előtt...

Kiszli Vanda, az Atomerőmű SE kajakosa Borossal ellentétben iszonyatosan megnyomta a hajrát, amelyhez Mihalik Sárával érkezett – a végén a paksi lány csaphatott egy nagyot a levegőbe. Csay Renáta, a győriek 18-szoros maratoni világbajnoka „csak” negyedik lett, de még nem kell lemondania végérvényesen a világbajnokságon való indulásról, hiszen Mihalik és Czéllai-Vörös is huszonhárom éven aluli.

A férfi kenusoknál a sérült Kövér Márton távollétében Dóczé Ádám nyert Laczó Dániel előtt, a paksi Koleszár Zoltán feladta a versenyt.

„Sok még a kérdőjel, hiszen a férfiaknál csak a Boros Adrián, Solti László páros a védett egység, Györgyjakab Máté pedig U23-as korú, így eldöntheti, hogy a felnőtteknél vagy a fiatalabbaknál akar-e indulni. Hasonló a helyzet a nőknél is, itt Czéllai Zsófi és Mihalik Sára is U23-as korú” – mondta Weisz Róbert.

Az ifiknél kenu egyesben a paksi Hodován Dávid második lett, női párosban viszont a szekszárdi Nagy Viktória Fruzsina, Bartos Zsófia duó „csak” harmadikként ért célba. Ők ketten pár hete Metkovciban, az Eb-n is bronzérmesek lettek – ilyen erős mezőny áll rajthoz egy magyarországi maratoni válogatón...

Eredmények

Felnőttek. Férfi K-1, 30 km: 1. Györgyjakab Máté (UTE) 2:19,09 óra, 2. Boros Adrián (Tolnai KKSE) 2:19,11, 3. Solti László (Vasas) 2:20,59, ...Szekeres Zsolt (Szekszárdi KKSE) feladta.

Női K-1, 26 km: 1. Kiszli Vanda (Atomerőmű SE) 2:11,58 óra, 2. Mihalik Anna Sára (Multi) 2:12,00, 3. Czéllai-Vörös Zsófia (Graboplast Győr) 2:12,05, ...6. Korsós Zsófia (Szekszárdi KKSE) 2:21,25.

Férfi C-1, 26 km: 1. Dóczé Ádám (Csepeli KKE) 3:21,13 óra, 2. Laczó Dániel (Békés) 3:21,37, 3. Adolf Balázs (Szentendre) 3:26,42, ...Koleszár Zoltán (ASE) feladta.

Női C-1, 14 km: 1. Kisbán Zsófia (Lágymányos) 1:38,06 óra. A másik induló, Bonyai Regina feladta a versenyt.

Ifjúságiak. Férfi K-1, 22 km: 1. Majoros Mátyás (Lágymányos) 1:51,28 óra, 2. Petró Vince (Váci SE) 1:51,32, 3. Sárközy Ambrus Ganz) 1:53,48, ...Mercz Marcell, Horváth Ádám és Müller Bence (mind Szekszárdi KKSE) feladta a versenyt.

Női K-2, 18 km: 1. Bakó Olga, Kőhalmi Boglárka Emese (KSI) 1:32,35 óra, 2. Csikós Zsóka, Tófalvi Viktória (Szolnok KKK, KSI) 1:34,03, 3. Nagy Viktória Fruzsina, Bartos Zsófia (Szekszárdi KKSE) 1:34,22.

Férfi C-1, 18 km: 1. Pittnauer Patrik Balázs (Merkapt-Mekler) 1:51,44 óra, 2. Hodován Dávid (Atomerőmű SE) 1:55,04, 3. Gallai Márk (Szentendre) 1:55,36.

Női C-1, 10 km: 1. Horányi Dóra (Váci SE) 1:14,38, 2. Csorba Zsófia Katalin (NKM Szeged) 1:14,45, 3. Uracs Vivien (Bajai VSE) 1:17,15.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!