asztalitenisz

2018.08.30. 13:59

Pécsett folytatja tovább a tolnaiak reménysége

Már a baranyai megyeszékhelyen, a PEAC-nál edz Balogh Bence, a tolnai Fastron AC korosztályos válogatott asztaliteniszezője. A 14 éves tehetség elsősorban a megfelelő edzőpartnerek hiánya miatt mondott búcsút nevelőegyesületének.

Steinbach Zsolt

Fotó: Makovics Kornél

– Bence „kinőtt” bennünket. Nem ő volt az első, és nem is ő lesz az utolsó – reagált Majzik Tamás arra a kérdésre, hogy miként élte meg Balogh Bence búcsúját. A tolnai Fastron AC vezetőedzője azt mondta: törvényszerű, hogy a legtehetségesebb versenyzők egy szint elérése után továbblépnek a nevelőegyesületükből, mint az velük legutóbb Nagyváradi Mercédesz esetében is történt. Ő inkább örül tanítványa ambíciójának, hogy szeretne még jobb lenni.

A magasabb szint eléréséhez pedig mindenképpen váltani kellett. Majzik Tamás szerint elsősorban a megfelelően erős, tanítványánál jobb edzőpartnerek hiányoztak. Ilyen tudású játékosok a megyében sem igen akadnak, távolabbról rendszeresen edzőpartnert hozni pedig igen költséges lett volna. Ezt az egyesület nem tudta vállalni.

A tolnai edző minden szempontból, így szakmailag is jó döntésnek tartja, hogy Balogh Bence Pécsett folytatja. A PEAC-nál jó játékosok és jó edzők dolgoznak, Bencének ott ifjúsági kora végéig lehetősége lesz a fejlődésre – vélekedett.

– A jó iskola is nagyon fontos szempont volt a választásunknál – árulta el Balogh Zoltán, a sportoló édesapja. Bence a Pécsi Tudományegyetem gyakorló gimnáziumának, a Babits sportosztályában kezdi meg középiskolai tanulmányait. Pécs közel van Tolnához, Budapestnél élhetőbb, „emberibb” település, a fővárosban például rengeteg időt kellett volna utazással töltenie. Többek között ezért is döntöttek a baranyai megyeszékhely mellett – mondta az apa.

Balogh Bence a múlt hét eleje óta már a PEAC-nál edz, és beköltözött az iskolai kollégiumba is.

– Nagyon sajnálom, hogy el kellett jönnöm Tolnáról, de a további fejlődésem érdekében ezt a lépést meg kellett tennem – magyarázta a klubváltást az asztaliteniszező. – Jó emberek vesznek körül, mindenki segítőkész, és edzőpartnerekben sincs hiány. Élvezem az edzéseket is. Hárman vagyunk a kollégiumi szobánkban, mindhárman asztaliteniszezők. A szobatársaimmal is jól kijövünk. Kicsit furcsa, hogy többször is buszoznom kell a városon belül, de nagyon jól érzem magam – osztotta meg első benyomásait a pécsi életről a tolnai fiú.

Legjobb játékosa, Balogh Bence távozásával természetesen nem állt meg az élet a Fastron AC-nál. Majzik Tamás azt mondta, eddig is elsősorban utánpótlásnevelő egyesület voltak, és ez ezután is így lesz. Tehetségekben most sincs hiány, a vezetőedző szerint a fiúk és a lányok között is van olyan, aki akár olyan sokra is viheti, mint Bence.

Egy esetleges NB I-es indulást a jövőben nem tart elképzelhetetlennek, de csak a női vonalon, és saját nevelésű játékosokkal. – Összevásárolt csapat indításának nincs értelme – szögezte le a tolnai edző. Jelenleg két olyan lány van a Fastronban, akik két év múlva akár már játszhatnának az élvonalban, ahhoz viszont legalább 5-6 év kell, hogy a mostani utánpótlásból három, esetleg négy női versenyző is elérjen erre a szintre – mondta Majzik Tamás.

Hétévesen kezdett pingpongozni a tolnai egyesületben

Balogh Bence hétesztendősen kezdte az asztaliteniszt Tolnán, Majzik Tamás keze alatt. Országos bajnokságon eddig egyéniben ezüst-, párosban bronz-, vegyes párosban szintén ezüstérmes volt. Újoncként és serdülőként is válogatottságig jutott. Nemzetközi versenyeken a Duna Kupán egyéniben, párosban és csapatban első, újoncként a Linzben rendezett kvázi Európa-bajnokságon harmadik helyezett lett.

Bence még jövőre is a serdülők között versenyez, s Európa-bajnoki érem a célja nemcsak itt, de az ifjúságiak, vagy felnőttek mezőnyében is. Persze azt sem bánná, ha mindegyik korosztályban a csúcsra jutna. Szeretne majd egy erős külföldi bajnokságban is játszani, ha ez nem jön össze, akkor itthon az Extra Ligában.

Bence idén végezte el az általános iskolát. Többször is megkapta a Tolna Város Jó Tanulója-Jó Sportolója kitüntetést. Leginkább a biológia és a kémia érdekli, elképzelhető, hogy a gimnázium után egészségügyi vonalon tanul tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!