Motokrossz

2018.10.25. 09:39

Méltóképpen emlékeztek meg a motokrossz helyi nagyjáról

Idén 13. alkalommal gyűlt össze – fia szervezésében – a magyar motorkrossz színe-java, hogy megemlékezzenek korábbi barátjukról, ismerősükről, idősebb Langer Józsefről.

Berg Sándor

Fotó: Makovics Kornél (archív)

Mintha csak az égiek akarták volna úgy, hogy október 22-én tökéletes időjárási viszonyok közepette versenyezhessen a motokrossz mezőnye Zombán. S lehet, hogy valóban így is történt. Ahogy az életében oly sok mindent, idősebb Langer Józsefnek a felhők mögül ezt is sikerült elintéznie.

„Anno a Szekszárdi Vízitársulatnál volt krosszmotorszerelő, sok emberrel megszerettette a motorozást. Később a bajnokságban teljes erejével mellettem állt, az ő tudása és apai támogatása nélkül nem tudtam volna elérni a sikereimet. Emellett, ha műszaki problémák adódtak, szívesen segített másoknak is. Azt képviselte, amit én fontosnak tartok, hogy a pályán nem ellenségek vagyunk, hanem ellenfelek” – fogalmazta meg a fia, ifjabb Langer József, hogy miért kedvelték ilyen sokan az édesapját.

A szeretet és az elismerés 13 esztendő múltával sem halványult el. Közel százan, pontosan 98 versenyző, míg nézőként közel ezer ember választotta az emlékversenyt a hosszú hétvége egyik programjának. Azt már a pálya mellett látni lehetett, hogy nem csak egy-két érdeklődőt mozgatott meg az esemény. Az autók a bejáratnál egymás mellett, rendezett sorokban, a gondosan előkészített pálya nyomvonalát követve pedig az emberek álltak tömegével.

A magyar motokrossz színe-java képviseltette magát Zombán: nemcsak a megyéből, de az ország valamennyi tájegységéről érkeztek indulók, míg nemzetközivé az Ausztriából és Szlovéniából átruccanó motorosok tették a versenyt – közülük a szlovén Aleš Guttmacher megnyerte futamát.

Akik csak nézőként látogattak ki a zombai pályára, azoknak sem volt okuk a csalódásra: a motorbőgések, a benzingőz, a hangulat, ahogy pár méterrel az ember előtt elhúznak a motorok – mintha egy méhkas repült volna el az ember füle mellett – ezúttal is hamisítatlan volt. Izgalmas futamokból, előzésekből szintén nem volt hiány, amit a futamok leintése után a szurkolók tapsviharral viszonoztak – ahogy azt az emlékverseny után is tették.

A XIII. id. Langer József Emlékverseny eredményei

85 ccm (köbcentiméter): 1. Makár Gergő, 2. Osztorics Patrik, 3. Széles Máté (Szekszárd). Lady: 1. Albert Andrea, 2. Horváth Zsófi (Szekszárd). Haladó (MX1): 1. Kertész Tamás (Tamási), 2. Jauch Benjamin (Bonyhád), 3. Iván Pál (Regöly). Amatőr (MX2): 1. Ádám Endre, 2. Weisz Adrián, 3. Szloboda Milán. Szenior: 1. Magyari János, 2. Gebei Gábor, 3. Kosztolányi Dezső (Bogyiszló). Hobbi: 1. Sallai Gábor, 2. Csóti István, 3. Dobos Zoltán (Kakasd). 50 ccm: Tósóki Márk. 65 ccm: 1. Molnár Gábor, 2. Katona Alex, 3. Dobranics Dusán (Dunaföldvár), 4. Matusek Zalán (Bonyhád). Haladó (MX2): 1. Aleš Guttmacher (szlovén), 2. Dorn Máté (Kakasd), 3. Forrai Soma Máté (Csikóstőttős). Amatőr: 1. Szeder Balázs (Tolna), 2. Gebhart József (Dombóvár), 3. Ulmer Nándor. Kezdő: 1. Lóczi Gergő, 2. Horváth Róbert (Tolna), 3. Erdélyi Máté. Open: 1. Kiss Márk (Tolna), 2. Zanócz Noel, 3. Csömöri Krisztián.

Az emlékverseny méltó lezárása volt az idei évnek, mondta ifj. Langer József. A Dél-MX versenysorozat ugyan már korábban véget ért, a szezonnak azonban még nincs vége: a motokrossz szerelmesei december 1-jén a zombai Művelődési Házban rendezendő díjátadó ünnepségen búcsúznak el az idei sorozattól és évtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!