kosárlabda

2018.11.07. 19:56

Elbúcsúztak a legendás szekszárdi játékostól 

Rónai Gábor

Fotó: Finta Viktor

A pécsi köztemetőben ma kísérték utolsó útjára Varga Rózsát, a szekszárdi kosárlabdasport egyik legendás alakját. A hosszú betegség után 58 éves korában elhunyt kosárlabdázó Buttás Pál irányítása alatt debütált a szekszárdi NB I-es csapatban, (később Haász János, Tapodi László, Szittya Imre és Vertetics István keze alatt is dolgozott) amelytől tizenhét éven át tartó karrierjét lezárva búcsúzott el 1987-ben.

Visszavonulása után Pécsre költözött, haláláig itt élt férjével és 29 éves gyermekével. Sírját családtagjai, rokonai, barátai, ismerői és gyászolók százai vették körül.

A fotó egy csapat évzárón készült a hetvenes évek végén. Elöl középen Varga Rózsa

Hogy mit kapott a sporttól? Erre a kérdésre egy korabeli újságcikkben így válaszolt:

„Egy sereg ragyogó élményt, amivel a játék és a győzelem öröme ajándékozott meg. Sokszor jártam külföldön a csapattal, amire egyébként nem lett volna módom. Életre szóló barátságokat, és egy valamikor szintén sportoló férjet, Ulrich Gyurit” – fogalmazott.

Varga Rózsától, a Szekszárdi Dózsa jogutódjaként mostanság fénykorát élő Atomerőmű KSC Szekszárd nevében Szabó Noémi búcsúzott.

„Vonásaid, derűs életvidám lényed pici kislányként ivódtak belém. Szüleim legjobb barátjaként ismertelek meg, s bármikor megpillantottalak – már felnőttként is –, mosolyt csaltál az arcomra. Kevés ilyen emberrel találkozunk életünk során, akiknek mélyről fakadó bája, életigenlése oly elemi erővel hat ránk, hogy kedvünk támad örökké élni” – olvasta fel könnyes szemmel a beszédét a szakmai és sportigazgató.

A teljes kosárlabda társadalom nevében pedig így búcsúzott tőle Szabó Noémi:

„Talán úgy kellene élnünk – hiszen ki tudja, meddig élhetünk? – hogy széppé tegyük a magunk, és lehetőleg a mások életét is mindaddig, amíg ez lehetséges” – emlékezett a mindig pozitív, derűs, bizakodó Varga Rózsára a klubvezető.

Sólyomvári Nándor, az egykori barát így köszönt el:

„Nagyon fogsz hiányozni, de nem búcsúzok tőled, mert hitem szerint még találkozunk egymással. Arra kérlek csak, ellenőrizd a mennyei kosárpályát és készítsd elő egy újabb közös, immáron örökké tartó baráti mérkőzésre.”

Varga Rózsa most már fenn az égben, a mennyei csapatban játszik tovább...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!