visszatekintés

2018.12.29. 10:59

Nemzetközi versenyeken álltak helyt a Tolna megyei sportolók

Rengeteg sportélménnyel ajándékozott meg bennünket a 2018-as esztendő. Mindet felsorolni képtelenség is lenne, háromrészes összeállításunkban mégis megpróbáltuk összegyűjteni az idei év legkiemelkedőbb és legfontosabb eseményeit. A záró részben a szeptember és december közötti történéseket elevenítettük fel.

Berg Sándor

SZEPTEMBER

Egyesben és párosban is a Szekszárd AC asztaliteniszezője, Madarász Dóra bizonyult a legjobbnak a Szekszárd Kupán. Madarász egyesben Bálint Bernadettet 4:3-ra, párosban Nagyváradi Mercédesszel az Ambrus Krisztina, Peterman-Varga Tímea kettőst 3:0-ra győzte le.

Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő MTK Budapest ellen avatta fel a Németh László Városi Sporttelepet a házigazda Tamási 2009 FC. A megyei I. osztályban szereplő gárda 7–0-ra kapott ki a többek között Vass Ádámot, Gera Dánielt és Torghelle Sándort is pályára küldő fővárosiaktól.

Az MTK elleni meccsel avatta fel új pályáját a Tamási
Fotó: Makovics Kornél

Jól szerepeltek a megye kajakosai és kenusai a portugáliai Prado Vila Verdében rendezett maratoni világbajnokságon. Az Atomerőmű SE ifjúsági kajakosa, Hodován Dávid egyesben, Kiszli Vanda (felnőtt, ASE) szintén egyesben, valamint Mihalik Sárával párosban szerzett aranyérmet. A szintén paksi Koleszár Zoltán kenu kettesben második lett. A tolnai Boros Adrián nyakába két ezüstérmet is akasztottak.

Tizenkét érmet (három arany, három ezüst, hat bronz) szereztek a megyei atléták a korosztályos junior ligában. A junioroknál a bonyhádi Varga Lőrinc két (400, 800 méter), a dombóvári Farkas Bence (200 m) egy aranyérmet szerzett.

A Szekszárdi Fekete Gólyák KC női kézilabdacsapata nagyot küzdve 26–24-re legyőzte az esélyesebb NEKA együttesét a Magyar Kupa első fordulójában. A megyeszékhely gárdája a következő fordulóban a Kozármisleny ellen vérzett el ugyancsak 26–24-re.

Második helyen zárt az Atomerőmű SE férfi kosárlabdacsapata a hazai rendezésű VI. Morgen Ferdinánd-emléktornán. Az Atomerőmű KSC Szekszárd női együttese viszont megnyerte a 49. alkalommal kiírt Sió Kupát.

Két arannyal és egy ezüsttel koronázta meg az évet a Tolnai Tájak Íjász Egyesület az ausztriai Moosburgban rendezett 3D világbajnokságon. Huszár Zoltán és Kovács Gábor Zsigmond a dobogó legfelső, míg Huszár-Háhner Erika a második fokára állhatott fel.

A címvédő Újpest állította meg a Bátaszék SE labdarúgócsapatát a Magyar Kupában. Brecska László együttese sokáig pariban volt a fővárosi gárdával, de a háromosztálynyi különbség végül kidomborodott a csapatok között (1–7). Szintén a főtábla első körben búcsúzott a Bonyhád VLC, a völgységieket az NB II.-es Budafok búcsúztatta (0–3). A Szekszárdi UFC a másodosztályú Dorogot 1–1 után büntetőkkel verte ki, a Budafok azonban Kvanduk János csapatán is kifogott. Egyedüli megyei csapatként a Paksi FC áll a kupában, az atomvárosiak előbb a Siklóst (5–0), majd a Csákvárt (2–1) és büntetők után a Siófokot (2–2) is búcsúztatták.

Szekszárd adott otthont az atlétikai váltófutó országos bajnokságnak. A DOVASE női újonc 4x600 méteres váltója megnyerte versenyszámát, az AC Bonyhád férfi ifjúsági és a Szekszárdi Sportközpont férfi újonc 4x100-a bronzérmes lett.

OKTÓBER

Hazai pályán hárompontos előnyt harcolt ki a KSC Szekszárd a francia Villeneuve d’Asq ellen a női Euroliga selejtezőjének hazai odavágóján (71–68). Djokics Zseljko együttese a visszavágón 77–61-re maradt alul. A szekszárdiak ismét az Európa Kupában bizonyíthattak, s végül 5 győzelemmel és 1 vereséggel megnyerték csoportjukat.

Idén is Tolnán zárták a szezont a maratoni kajakosok és kenusok. A Tolnai KKSE (5 arany, 5 ezüst, 2 bronz), a Szekszárdi KKSE (7, 7, 10) és az Atomerőmű SE (7, 4, 5) is kitett magáért.

Új egyéni csúccsal olimpiai kilencedik lett a Buenos Aires-i ifjúsági ötkarikás játékokon a dombóvári Farkas Bence. A DOVASE atlétája 21.25-öt futott 200 méteren, amivel megdöntötte Havas Endre 1982-es csúcsát (21.38).

Az egészségére hivatkozva felállt a Szekszárdi FGKC kispadjáról Horváth Szimonetta. Az NB I./B-ben szereplő gárda irányítását Mészáros Melinda mellett a csapat korábbi edzője, Tabajdi Ferenc vette át.

NOVEMBER

Ezüstérmet szerzett a győri U23-as cselgáncs Európa-bajnokságon Pupp Réka, az Atomerőmű SE versenyzője. Hangyási László tanítványa még ebben a hónapban harmadik helyen zárta a hágai Világkupa-versenyt. A hazai szövetség év végén Puppot választotta korosztálya legjobb női cselgáncsozójának.

Pupp Réka ezüstérmes lett az U23-as Európa-bajnokságon, az év végén pedig őt választották meg korosztályában a legjobb hazai cselgáncsozónak
Fotó: MW

Elfogadta vezetőedzője, Szrecsko Szekulovics lemondását az Atomerőmű SE vezetése, a szerb szakember helyét az eddigi másodedző, Schmidt Béla vette át, munkáját Jan Pavlik technikai vezető segíti. A páros a Debrecen elleni 85–76-os győzelemmel kezdett.

Két arany-, három ezüst- és öt bronzérmet nyertek a magyarok a Hungarian Open nemzetközi légfegyveres lő-versenyen, Szekszárdon.

DECEMBER

Telt ház, 1916 néző előtt fogadta a listavezető Ferencvárost a Paksi FC az OTP Bank Ligában, a bajnoki mérkőzést a fővárosiak nyerték 3–0-ra.

A Bátaszék SE egy arannyal, két ezüsttel és két bronzzal zárta a WadoKai karate Európa-bajnokságot.

A megyei I. osztályú focibajnokságban a Tamási 2009 FC, a második ligában a Mórágyi SE, a legalacsonyabb osztályban pedig az ASE Paks és a Regölyi SE telel az élen.

Megszerezte első győzelmét az idei bajnokságban a Bonyhádi KSE kosárlabdacsapata. Morgen Frigyes gárdája a Békés ellen nyert 82–77-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!