asztalitenisz

2019.04.10. 10:31

Kajtár Eszter életre szóló élményekkel gazdagodott

A márciusi, Abu-Dzabiban rendezett Speciális Olimpián partnerjátékosként vett részt Kajtár Eszter. A fiatal pincehelyi asztaliteniszezőnő Vizsnyai Dáviddal bronzérmet szerzett egyesített vegyespárosban.

Berg Sándor

Fotó: TN

Adva van egy fiatal joghallgató, aki tíz éve édesapja révén ismerkedett meg és szeretett bele az asztaliteniszbe. A 21 esztendős Kajtár Eszter öt éve rendelkezik a Speciális Olimpiára szóló versenyengedéllyel.

„A részvételhez több kvalifikációs versenyen kellett jól szerepelni, ezt nekem a tavalyi kazincbarcikai válogatón sikerült megtennem Gál Gézával párban. Emellett nemzetközi kikötés volt, hogy idén női partnerjátékos induljon, így azzal, hogy a legerősebb divíziót megnyertük, én lettem a kiutazó női partner” – fogalmazott a regölyi Hully Gully SE asztaliteniszezője.

Vizsnyai Dávid és Kajtár Eszter remek párost alkotott az Abu-Dzabiban rendezett Speciális Olimpián, ahol bronzot nyertek Fotó: TN

Miután, ahogy valamennyi sportban, itt is kvótarendszer működik, előre nem tudhatta, kivel lesz majd egy párban a világjátékon. A partnerjátékosnak (ő csak egészséges ember lehet) és az értelmileg fogyatékkal élő Vizsnyai Dávidnak azonban nem kellett bemutatkozniuk egymásnak.

„Dávidot régebbről ismerem, de versenyen vele ritkán játszottam. A sportbarátságunk viszont nagyon szoros, minden egyes verseny után bulimeccsen ütjük a labdát, amíg ránk nem szólnak, hogy most már vinnék el az asztalt” – jegyezte meg.

A sok kedvező információ után az olimpia helyszínén jött az első kevésbé örömteli hír a csoportbeosztásról.

„Mivel kevés egyesített vegyespáros indult, így az ebbe a kategóriába nevezett versenyzőket automatikus az egyesített férfipárosokhoz sorsolták be. A csoportbeosztás után pedig az is kiderült, hogy a legerősebb párosokhoz kerültünk. Megpróbáltam ezekre kihívásként tekinteni. Mi már azt nagy sikernek könyveltük el, hogy ott lehettünk a legjobbak között. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy férfipárosok között vegyespárosként bronzérmet sikerült szereznünk!” – osztotta meg örömét Kajtár Eszter, aki társával a végül aranyérmes szlovákoktól 3:0-ra, az orosz kettőssel szemben pedig 3:1-re maradtak alul, az éremcsatában viszont szettvesztés nélkül (3:0) múlták felül Szerbiát.

Nem csak a bronzérem miatt lett felejthetetlen a pincehelyi lány kint töltött közel három hete. Mint mondta, az egészséges emberek sokat tanulhatnának az értelmileg sérült társaiktól.

„Sokkal nyitottabbak a világra és embertársaik felé, így könnyebben kötnek barátságokat. Emellett a Nyári Világjátékok életérzése emelkedett hangulatot is kölcsönzött a kintlétünknek, illetve a versenyzésnek. Minden percét igyekeztünk megélni. Minden szempontból sok élménnyel tértünk haza: rengeteg új sportbarátságot kötöttünk, jobban meg tudtunk ismerni egy eddig számunkra ismeretlen kultúrát. Az asztalnál pedig napról napra több tapasztalattal, élménnyel gazdagodtunk és olyan katartikus pillanatokat éltünk át, ami csak egy ilyen szintű világversenyen lehetséges” – összegezte az Abu-Dzabiban ért élményeket Kajtár Eszter.

Itthon a Magyar Sport Házában ünnepélyes fogadáson köszöntötték a magyar delegáció tagjait, de neki a földijei által szervezett ünneplés jelentett újabb életre szóló élményt.

A Speciális Olimpiáról

A Speciális Olimpia, amely nemzetközi szervezet és mozgalom is egyben, az értelmileg sérült játékosoknak nyújt sportolási lehetőséget.

Az egyesített vegyespárost egy értelmileg sérült és egy egészséges (partnerjátékos) alkotja. A kezdeményezés célja, hogy a sérült embereket minél jobban és könnyebben integrálják a társadalomba.

A szervezetet Eunice Kennedy Shriver, az Amerikai Egyesült Államok egykori elnökének, John F. Kennedynek a húga alapította 1968-ban. A mozgalom célja, hogy megmutassa a társadalomnak: az értelmi fogyatékossággal élő emberek saját munkájuk és szorgalmuk révén nagy teljesítményekre képesek.

A szövetség négyévente rendezi meg a nyári és a téli világjátékokat, valamint kétévente az Európa-bajnokságokat. A nyolcvannyolc tagú magyar küldöttség 32 arany-, 26 ezüst- és 10 bronzéremmel tért haza Abu-Dzabiból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!