atlétika

2020.01.15. 20:03

Egyéni csúcsokkal kezdte a szezont Farkas Bence

Egy aranyéremmel és egy negyedik hellyel zárta a bécsi fedett pályás nemzetközi atlétikaversenyt Farkas Bence, a Dombóvári Vasutas ASE 17 éves sprintere, aki „csak” felmérőnek szánta idei első versenyét.

Munkatársunktól

Forrás: MW

Farkas Bence ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta. Tarr Imre tanítványa a múlt évben 200 méteren arany-, 100 méteren ezüstérmet szerzett az ifjúsági országos bajnokságon, az Ifjúsági Liga döntőjében mindkét számban diadalmaskodott, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) pedig a hosszabb távon negyedik, a svédváltó tagjaként ötödik lett.

A jágónaki sprinter a hétvégén az osztrák fővárosban két számban is elindult (még DOVASE-színekben): 60 méteren az elődöntőben és a döntőben is javított egyéni csúcsán, végül 6,99-es idejével mindössze egy századdal maradt le az éremről. Mondhatni kedvenc számában, 200 méteren viszont nem talált legyőzőre, sőt 21,34-gyel újabb egyéni csúcsot javított. Ez az idő négy századdal jobb, mint a kenyai junior-világbajnokság szintideje, így, ha a szabadtéren reprodukálni tudja teljesítményét, akkor nyáron újabb mérföldkőhöz érkezhet pályafutása.

– Elsőre nem hittem el, hogy Bécsben ekkorát futottam. Amikor megláttam az időt, csak fogtam a fejemet. Szerettem volna 22 másodperc alatt futni, ezt a versenyt mégis inkább felmérőnek szántam. Kíváncsi voltam, milyen állapotban vagyok, s úgy tűnik, hogy egész jóban. Bízom benne, hogy sikerül kijutnom a junior-világbajnokságra, de a korosztályos csúcsokat is szívesen megjavítanám” – fogalmazott az utánpótlássport.hu oldalnak a 17 éves atléta.

A rekordok javításában van már rutinja Farkas Bencének, a 2018-as Buenos Aires-i ifi olimpián Havas Endre 36 éves csúcsát javította meg 200 méteren (21,25 mp). Az idén junior korba lépő fiatal atléta már az U20-asok legjobb eredményeit kívánja megdönteni. Jó úton jár efelé, hiszen bécsi fedett pályás ideje mindössze nyolc századdal maradt el Havas 1984-es eredményétől.

„A következő célom, hogy újabb Havas-rekordot döntsek meg. A tavalyelőtti évzáró gálán volt szerencsém találkozni vele személyesen is. Akkor úgy láttam rajta, egyáltalán nem bánja, hogy sikerült jobb időt futnom, örömmel gratulált is hozzá” – mondta a jövőben már a pécsi PSN Zrt. szakosztályát erősítő Farkas Bence.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!