futás

2020.01.29. 17:23

Zsigmond Előd a legjobb európai lett Hsziamenben

Legjobb európaiként a hetvenhatodik, korcsoportjában a 16. helyen ért célba a kínai Hsziamen (Xiamen) városában rendezett nemzetközi maratonon a szekszárdi Zsigmond Előd.

Berg Sándor

Fotó: MW

A novemberi, Argentínában rendezett hegyifutó világbajnokságot követően a föld másik oldalán, Kínában állt rajthoz a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) égisze alá tartozó Hsziamen nemzetközi maratoni versenyen Zsigmond Előd.

„A verseny rangját mutatja, hogy a 2013-as korlátozás előtt hetvenezren indultak ezen a maratonon, de idén is közel harmincezren vágtak neki a távnak, közülük valamivel több mint huszonnyolcezren értek célba – mondta lapunk érdeklődésére a Szekszárdi Sportközpont atlétája, aki 2:38:08 órás idejével a 76. helyen, legjobb európaiként ért célba. – A dél-amerikai maratonnal talán annyi a közös, hogy mindkettő pokolian nehéz volt, de mégis másfajta szenvedés. Ez utcai verseny volt, ami teljesen más műfaj, mert egyrészt itt több amatőr állt rajthoz, mint a világbajnokságon, másrészt teljesen más izomcsoportokat mozgat meg a hegyre való felfutás.”

A Sanghaj és Hongkong között félúton fekvő, 3,5 millió lakosú Hsziamen óceánpartján rendezett maraton kezdését 7.30 órára tették, de nem csak ez jelentette az extra kihívást.

A 2020-as Hsziamen maraton rajtja:

„Január másodikán este indultunk, egy nap volt az út, az időeltolódás miatt alapból buktunk egy napot. A verseny ötödikén volt, ezért sok időnk nem volt akklimatizálódni. A verseny napján 15–22 fok volt, ami még beleférne, igaz, kicsit meleg egy maratonhoz, a nagyobb gondot a 80–85 százalékos páratartalom okozta. Szerencsére a frissítőpontok négy kilométer után 2,5 kilométerenként voltak, ami javított a helyzeten – emlékezett vissza a körülményekre Zsigmond Előd. – A versenyt tervezett idővel, 78 perces félmaratonnal kezdtem, aztán a 26. kilométertől kezdett nehézkesen esni a futás. A szintkülönbség 120 méter volt, ez éppen elég volt ahhoz, hogy kiessen az ember a ritmusból, mivel teljesen más izommunka meg tempó emelkedőn-lejtőn futni. A holtpont a 35. kilométerig tartott, onnan már a lendület bevitt a célba.”

Hazaindulás előtt a kikapcsolódásra is maradt idő, többek között az UNESCO világörökségi listáján szereplő Gulangyu szigetre, valamint Sanghaj több látványosságához, így például a Yu Gardenhez is ellátogattak.

Társak és segítők

Zsigmond Előd mellett még három magyar futó állt rajthoz a Hsziamen maratonon. A dombóvári születésű futó, a riói olimpián szereplő Szabó Tünde (2:52:00 óra), Papp László (3:12:00) és Szabó Nóra (2:38:15) is rajthoz állt, utóbbi idejénél három éve nem futott jobbat magyar nő. A Szekszárdot képviselő futót és Csillag Balázst a kínai Nature Span Group szponzorálta. A rendezvényre a cégcsoport nemzetközi együttműködésekért felelős vezetője, Palásti Lajos Erik hívta meg őket, akinek célja, hogy a cégcsoport közreműködésével minél több magyar márkatermék tudjon magas színvonalon és eredményesen megjelenni Kínában.

Borítókép: Zsigmond Elődöt (balra) Palásti Lajos Erik (balról a harmadik) hívta meg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!