labdarúgás

2020.02.19. 16:19

Csigi Eszter a svájci női élvonalban folytatja

Szeretném magam kipróbálni külföldön – nyilatkozta nem egészen két évvel ezelőtt portálunknak Csigi Eszter a terveit sorolva. És így lett: immár a svájci FC Basel játékosa a fiatal szekszárdi lány, aki idén februárig a Fradi női futballcsapatát erősítette.

Hargitai Éva

Forrás: Beküldött kép

Ez pedig úgy történt, hogy télen készült egy videó a legjobb pillanatairól, amelyet látva a Basel szakvezetése megkereste. Családjával úgy gondolták, ez egy jó lehetőség a számára, hogy több területen is fejlődjön.

– Két és fél hete, vasárnap érkeztem Svájcba, hétfőn körbevezettek a klubnál és a városban, majd este már be is kellett állnom edzésre, bemutattak a lányoknak – számolt be róla az fiatal futballista, aki a Ferencváros színeiben részese volt két bajnoki címnek, és négy Magyar Kupa-győzelemnek. A hétvégén már meccsen is debütált. – Úgy érzem sokat fejlődtem, kezdem felvenni a ritmust, ebben az edzőm és a játékostársaim is sokat segítenek. Természetesen a teljesítményem még nem százszázalékos, de remélem minél hamarabb az lesz – fűzte hozzá a húszéves védő. Ehhez a körülmények kiválóak, de – mint mondta – korábbi csapatánál is mindent megkapott, amire szüksége volt. Különbséget a játék stílusában érez, pörgősebb a menete, gyorsabbnak kell lenni. Kicsit magasabb a színvonal: míg a magyar bajnokságban két-három jobb csapat van, addig a svájci élvonalban szinte bárki meg tud verni bárkit, nincsenek papírforma eredmények.

Eszter új csapatával. Fotó: Beküldött kép

Kérdésünkre válaszolva a Szekszárdi UFC berkeiben nevelkedett játékos elmondta, hogy az eddigi tapasztalatai alapján az alpesi országban is hasonló helyen áll a köztudatban a női futball, mint itthon. A meccseiken 100-200 látogató vesz részt. Általában is elmondható, hogy még mindig sokkal nagyobb a férfi futball ismertsége, elismertsége, de szerinte fejlődés is tapasztalható a területen.

A céljairól elárulta, most arra fókuszál, hogy a lehető legtöbbet kihozza magából és hozzásegítse jelenleg a tabella harmadik helyén álló csapatát a második helyhez. Ez azt is jelentené, hogy indulhatnak a Bajnokok Ligájában. Ezen felül szeretnék megnyerni a kupát is. Távolabbi terveket egyelőre nem sző, annyit azért elárult, hogy szimpatikus neki az angol, a spanyol és az olasz liga is.

Unatkozni nincs ideje. Hétfőn és pénteken egy, kedden és csütörtökön pedig két edzésük van. A szerda pihenőnap, akkor regenerálódhatnak. Hétvégén pedig meccsek vannak. Emellett minden nap németórákra jár. Mivel a csapat elsősorban svájci, illetve német nyelvterületről érkezett játékosokból áll, ő maga is igyekszik elsajátítani a nyelvet. Már sok mindent megért, de a válaszokat még inkább angolul fogalmazza meg. Amikor van rá lehetőség, a családja meglátogatja, természetesen sok időt tölt a csapattársakkal, de a nyelviskolában is szerzett már ismerősöket. Hazajönni havonta tud majd, illetve húsvétkor lesz egy kicsit hosszabb szünetük is.

Sportpszichológusnak készül

Az edzések, a meccsek, a nyelvtanulás mellett Eszter felsőfokú tanulmányait is folytatja. A Pécsi Tudományegyetem pszichológia szakos hallgatója. Bevallása szerint régóta érdekli a bölcsészet ezen ága, elsősorban sportpszichológus szeretne lenni. A Ferencvárosban eltöltött idő alatt látta meg igazán, hogy milyen sok területen lehet szükség segítségre. Például fiatal lányok esetében, akik egy sérülés miatt nem tudják folytatni a sportot, de egy-egy kudarc feldolgozásában is elkél a szakember támogatása. Ugyanakkor, amióta a tudományág több szegletét is megismerte, a gyermekpszichológia is érdekli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!