Örömgörhoki

2020.04.19. 18:05

Nem kizárólag télen, de nem is feltétlenül jégen

Ahogy az úszni tudás, úgy a korcsolyázás elsajátítása is szinte magától értetődő a természetes vízzel övezett településeken lakók számára. Igaz ez Tolnára is, ahol jelenleg is zajlik szervezett korcsolyás élet. Nem csak télen, nem csak jégen.

Steinbach Zsolt

Fotó: Beküldött kép

Tolnán mindig is népszerű téli szabadidős elfoglaltság volt a korcsolyázás a holtág város alatti szakaszának jegén, ahol nagy hokimeccseket is vívtak a spontán összeverődő csapatok. Az egyre enyhébb telek miatt biztonságos, jó minőségű jég az elmúlt években jóval ritkábban és jóval rövidebb ideig alakul ki a holtágon, ez azonban nem jelenti azt, hogy a korizni tanuló gyerekeknek, vagy a korcsolyázás és a jéghoki idősebb korú szerelmeseinek le kellene mondaniuk erről a remek mozgási lehetőségről.

Lelkesen gyakorolnak a fiatalok Beregi Károly iránymutatásai szerint Fotó: Beküldött kép

Az, hogy jelenleg is van szervezett korcsolyás élet a városban, elsősorban Beregi Károlynak köszönhető. A sport számos területén, a téli sportokban különösen otthonosan mozgó szakember az elmúlt években klubalapítóként, szervezőként, edzőként különösen sokat tett elsősorban a jégkorong népszerűsítéséért, fejlesztéséért a dél-dunántúli régióban, Tolnán kívül Szekszárdon és Baján is.

Tolnán az ő vezetésével működik évek óta a Tolnai SE Korcsolyázó Clubja, amely elsősorban az utánpótlás-nevelésre és az „öröm hockey” játék lehetőségének biztosítására koncentrál, főként tömegsportszinten. Már 4 éves kortól kezdik a jég- és görkorcsolyázás oktatásának alapjait az edzéseken. A korcsolyázás készségének birtokában pedig következhet a jég- és görhoki játék elemeinek elsajátítása. Azokat a gyerekeket és felnőtteket pedig, akik versenyszerűen szeretnék űzni a sportágat, a Szekszárdi Jégmadarak és a Bajai Lurkók jégkorong-egyesületek szerepeltetik.

A tolnai kori klub a gör- és jégkorcsolyaedzéseken, foglalkozásokon kívül kisebb versenyeket és egyéb közös programokat is szervez. Tavaly több mint ötven görkorcsolyás edzésük volt, illetve negyven feletti jeges foglalkozást tartottak a környékbeli jégpályákon. A felnőtt csoportnak 41 mérkőzésnapot szerveztek le, a gyerekek két nordic blade túrán, két kerékpártúrán, koris táborban és még halloween napján is részt vehettek. Egyik tornájukat az egyesület első hivatalos fellépésének 20. évfordulója alkalmából rendezték meg. A szekszárdi városi amatőr jégkorong bajnokságon heten, az U8-as magyar bajnokságon nyolcan vettek részt a tolnai klub tagjai közül az elmúlt évben.

A járvány miatt a tolnai kori klubban is szünetelnek a foglalkozások. De mihelyst enyhül a helyzet, ott is folytatódnak az edzések.

Szívességi használatra kapták az egykori kultúrházat

Tolnán jégpálya nincs, a téli időjárás pedig mostanában – mint említettük – egyre kevésbé kedvez a jeges sportoknak. A megfelelő létesítmény ugyanakkor kulcskérdés. A tolnai kori klub esetében az oldotta meg a helyzetet, hogy néhány évvel ezelőtt az egykori textilgyári kultúrházat szívességi használatra megkapták a tulajdonostól. A tornacsarnok méretű épületet aztán saját erőből alkalmassá tették a görkorcsolya-görhoki edzések megtartására, többek között palánkokat felszerelve, a megfelelő világítást kiépítve, konditermet és öltözőhelyiséget is kialakítva. Jeget azonban itt sem tudnak előállítani, a jeges edzéseket Pakson, Szekszárdon és Baján tartják, és ha lehetőség van rá, a tolnai holtág jegén is eltöltenek legalább egy napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!