Futás

2020.05.02. 08:46

Zsigmond Elődnek őszre kell átmentenie a formát

Ruha és egy pár cipő, csak ennyi kell egy futónak az edzéshez. A koronavírus-járvány azonban ezt a sportágat is sújtja, így a XI. Borvidék Félmaratont sem tudják ma megtartani Szekszárdon, ahol Zsigmond Előd címvédőként indult volna.

Berg Sándor

Fotó: Mártonfai Dénes

Egy párhuzamos univerzumban ma jóval 14 óra előtt moccanni sem lehetne a szekszárdi Béla király téren. Az elmúlt évek számai alapján több mint ezerötszáz induló és több száz kíváncsiskodó vagy a futókat elkísérő hallgatná a szpíker aranyköpéseit, s várná, hogy Márkus István főszervező jelzésére elrajtoljon a XI. Borvidék Félmaraton.

A mi univerzumunkban viszont igencsak kihalt a tolnai megyeszékhely főtere, a koronavírus-járvány miatt ugyanis október 24-re halasztották az ország egyik legismertebb futóversenyét. Az öt táv (30, 23, 16, 10, 6, a leghosszabbat két- és háromfős csoportban is teljesíteni lehet majd ősszel) nyomvonala sem telik meg élettel, a hivatalos frissítőpontok és az önkéntes víz­osztók sem állnak kint az utcákban.

A címvédésre a halasztás miatt néhány hónapot még biztosan várnia kell a szekszárdi Zsigmond Elődnek is (a szintén szekszárdi Orsós Zoltán második lett egy éve).

„Sajnálom, hogy el kellett halasztani a versenyt, de a szabály, az szabály, amit be kell tartani és tartatni. Jó formában érzem magam, múlt héten is lefutottam a Szekszárd-Szálka-Szekszárd távot, az körülbelül huszonhat kilométer” – mondta Zsigmond Előd, aki 2:05:19 órás eredménnyel teljesítette tavaly a 30 kilométeres távot. „Futás biztosan bekerül a hétvégi programjaim közé, azt viszont egyelőre nem tudom, hogy az a verseny útvonala lesz-e, az biztos, hogy a terv a múlt hetihez hasonló táv lesz.”

A Borvidék Félmaraton címvédője valóban jó formában van, az év elején legjobb európaiként a 76., korcsoportjában a 16. helyen ért célba a kínai Hsziamen (Xiamen) városában rendezett nemzetközi maratonon. Mint mondta, augusztus-szeptember előtt nem valószínű, hogy bármilyen versenyt is rendeznének a világon, így elmarad a bécsi maraton, a felnőtt országos bajnokság és a Kikelet Baja Félmaraton. Jelenleg a jó alapozást tervezi az őszi folytatásra.

Borítóképünkön: Zsigmond Előd (435-ös rajtszámmal) szerette volna megvédeni címét, de erre októberig várnia kell

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!