karate

2020.07.09. 12:02

Kötelező lesz oktatni egy küzdősportot az intézményekben

TN

A következő tanévtől a Nemzeti Alap Tantervben (NAT) is helyet kap a karateoktatás, azokban az iskolákban, amelyek a küzdősportok (birkózás, grundbirkózás, cselgáncs, karate) közül utóbbit választják ki, azoknak kötelezően oktatni kell majd a sportot a gyerekeknek.

Ennek keretében az MKSZ és az MDSZ már elkezdte azoknak a testnevelő-karateoktató végzettségű mestereknek a képzését, akik szeptembertől egy 30 órás felnőttképzés keretében fogják oktatni a testnevelő tanárokat országszerte. Ez az úgynevezett pilot- vagy másnéven próbaképzés a Gyulai Tankerületben vette kezdetét, 25 testnevelő és 22 karatemester részvételével. Tolna megyéből két mester, Nagy Ákos (Bátaszék SE) és Bali Ervin (Faddi SE és Tanren SE) kapta meg ezt a kitüntető lehetőséget, hogy a déli régióban szerveződő 30 órás képzéseken a testnevelőkkel megismertesse a karate alapjait és azokat az oktatásmódszertani lépéseket, mellyel a sportág közelebb hozható a magyar diákság számára.

„A gyulai pilotképzés remek lehetőség és egyúttal nagy felelősség is számunkra. Lehetőség, mert a hazai karateéletben ilyen eddig még nem volt, mondhatni a karate történelemkönyv ezen oldalait mi írjuk. Ugyanakkor nagy felelősség is, mert a karate mozgásanyaga rendkívül összetett és 30 óránk lesz arra, hogy azoknak a testnevelőknek is oktathatóvá, emészthetővé tegyük a karate sportot, akiknek eddig előítéleteik voltak velünk szemben, vagy zéró ismerettel rendelkeztek. Azt mondhatom, hogy a közös munkának köszönhetően olyan tudásbázist hoztunk létre, ami igenis oktatható – mi több –, élvezetes lesz az iskolás gyerekek számára” – mondta Nagy Ákos, a bátaszéki karatékák edzője.

Az MDSZ képzései szeptembertől indulnak, és amennyiben megfelelő jelentkező lesz Tolna megye sem marad ki ebből a lehetőségből.

Címkék#karate

Ezek is érdekelhetik