Cselgáncs

2020.10.22. 11:56

A dzsúdó fővárosa lesz mától Budapest

Berg Sándor

Budapest 20190714 Cselgáncs 2019 Judo Grand Prix GP Cirjenics Miklós Nemzeti Sport Fotó Tumbász Hédi

Forrás: AFP-archív

Fotó: illusztráció

Nyolc hónap szünet után rendez ismét nemzetközi tornát a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF). A februári düsseldorfi Grand Slam-versenyt követően péntektől vasárnapig a budapesti Papp László Aréna ad otthont a Grand Slam Hungary olimpiai kvalifikációs viadalnak. A pandémia ellenére igen nagy lesz a létszám, hatvankilenc ország négyszázötvenkilenc cselgáncsozója nevezett.

A magyarok a rendező jogán súlycsoportonként négy versenyzőt állíthatnak tatamira, a többi nemzet kettőt-kettőt. A harminchat induló között ott lesz a vb-ezüstérmes Tóth Krisztián, a tokiói befutó helyen álló vb-bronzérmes Karakas Hedvig, az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva és a kétszeres Eb-bronz­érmes Ungvári Attila. Ami minket illett, az ötkarikás játékokra jó eséllyel pályázó Pupp Réka és Cirjenics Miklós is a keret tagja.

„Várom már, hogy újra versenyezzünk, nagyon hosszú volt a kihagyás. A felkészülésben voltak nehézségek, két hete felvizesedett a térdem, közel sincsen még tökéletes állapotban. Gyulladáscsökkentőt szedtem rá és pihentetnem kellett, ami így a verseny előtt nem a legjobb helyzet. Ennek ellenére bizakodó vagyok és remélem, hogy sikerül jól teljesítenem” – mondta lapunknak az 52 kilogrammos súlycsoportban érdekelt Pupp Réka.

Cirjenics Miklós sem készülhetett tökéletesen a hazai GS-tornára, a 100 kilogrammosok között versenyző olimpikon koronavírusból felépülve várja a viadalt.

„Hat hete estem át a fertőzésen, két-három napig voltam lázas. Szerencsére már egészségesnek mondhatom magam, nemrég kaptam vissza a sportorvosi engedélyem, így csak egy gyors felkészülésre futotta a torna előtt – árulta el lapunknak a legutóbbi GS-versenyen bronzérmet szerző paksi dzsúdós. – Érdekes helyzet lesz a mostani, hiszen nem voltak adottak a feltételei egy normális felkészülésnek, nemzetközi edzőtáborokat sem szerveztek, amik pedig általában sokat jelentenek. Bízunk benne, hogy rendeznek még versenyeket, jövőre pedig az olimpiára is sor kerül.”

A sorsolást ma 14 órakor, online tartják, de az már most biztos, hogy egyik paksinak sem lesz könnyű dolga. Pupp Réka szemben találhatja magát a világranglista-második francia Amandine Buchard-ral, az olasz Odette Giuffridával vagy a brazil Larissa Pimentával, míg Cirjenics Miklós súlycsoportjában a ranglista-negyedik izraeli Peter Paltchik a legmagasabban rangsorolt versenyző, de a portugál Jorge Fonseca és a Düsseldorfban legyőzött brazil Rafael Buzacarini is versenybe száll.

A magyar csapat tegnap foglalta el a szállást és került „buborékba”, az első PCR-tesztet még aznap elvégezték a keret minden tagján. A helyzet onnantól élesedik, s derül ki, hogy valóban ki léphet majd tatamira.

Cirjenics Miklós a 23. helyet foglalja el a világranglistán, de miután egy nemzetből csak egy versenyző képviselheti az országot az olimpián, így jelenleg az utolsó, 18. pozícióban áll, ami a kvalifikációt illeti. Pupp Réka a 25., s éppen kicsúszik az ötkarikás játékokat érő helyekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!