labdarúgás

2020.11.26. 06:00

Franciaországból is figyelemmel követik Bognár munkásságát

Nemcsak kis hazánkban, de Franciaországban is bekerült a sportvilág körforgásába Bognár György, a Paksi FC élvonalbeli labdarúgó-csapatának vezetőedzője. A Sporting Club Toulonnál eltöltött három évéről és a jelenről érdeklődött nála egy helyi újságíró, Eddie Morlet.

Munkatársunktól

Budapest 20200926 labdarúgás NB1 NBI OTP Bank Liga Paks MTK fotó Meder István Nemzeti Sport A képen: Bognár György

Forrás: MW

Fotó: Meder István

A nyolcvanas és kilencvenes években meghatározó játékosnak számított idehaza Bognár György, az egykori középpályás a két fővárosi klubnál, az MTK Budapestnél és a BVSC-nél töltött közel másfél évtizedes pályafutása között megfordult Franciaországban a Sporting Club Toulonban és Belgiumban Standard de Liége-ben is, míg a válogatottban ötven fellépésen hétszer volt eredményes.

A napokban Eddie Morlet francia újságíró kereste fel a jelenleg a Paksi FC-t irányító szakembert, miután megtudta, milyen eredményes munkát végez az atomvárosiaknál, a touloni klub támogatójának kérdéseire pedig szívélyesen válaszolt a csapatnál 1988 és 1991 között légióskodó Bognár György – olvasható a ­paksifc.hu oldalon.

„Dél-Franciaországban edzőtáboroztunk a magyar válogatottal, ahol a Nice ellen játszottunk felkészülési mérkőzést. A találkozót a klub menedzsere, Rolland Courbis is megtekintette, majd felvette a kapcsolatot velem, és szerződést ajánlott. Ez számomra fantasztikus volt, természetesen elfogadtam” – emlékezett vissza a franciaországi kezdetekre a paksiak vezetőedzője.

A három szezon alatt rengeteg, már akkor vagy a későbbiekben befutott sztár ellen léphetett pályára (Marcel Desailly, Antoine Kombouaré, Didier Deschamps, Emmanuel Petit, Zlatko Vujovic), de csapattársa volt többek között Bernard Pardot, a Videotonnál rövid ideig munkát vállaló Bernard Casoni vagy az Ajax Amsterdamot, a Borussia Dortmundot, most pedig a Bayer Leverkusent irányító Peter Bosz. Hozzátette, az egész gárda nagyszerű volt, mindenkivel remek barátságot kötött, melyek a mai napig tartanak.

Éppen ezért örömmel tekint vissza pályafutása ezen időszakára, a húszas évei végén a legjobb korban volt, ami a labdarúgást illeti, de a csapat is akkor élte fénykorát. Az élvonalban sorrendben 10., 12. és 14. helyezést ért el a gárdával, mely két szezonnal később megszűnt, s csak 2017-ben alakult ujjá.

„Számos emlékezetes találkozót játszottunk, de a bemutatkozásom is nagyszerűre sikeredett. Első meccsemen a Lens volt az ellenfelünk, volt egy kisebb sérülésem, így csak húsz percet kaptam. A kilencvenedik percben szabadrúgáshoz jutottunk, amit Bernard Pardo átengedett nekem, én pedig körülbelül tizennyolc méterről találtam a kapuba” – idézi Bognár Györgyöt a klub honlapja, aki hozzátette, a pályán kívül is jól érezte magát a dél-franciaországi városban, a szomszédaival például olyan szoros lett a kapcsolata, hogy a Paksnál futballozó István fiának ők lettek a keresztszülei.

Az újságírónak a jelenről elárulta, ősszel elvállalta a számára rendkívül szimpatikus klubfilozófiával bíró, hosszú évek óta stabilan első osztályú Paks felkérését, melyet eddig sikeresen irányít.

Borítókép: Bognár Györgyöt nagyon kedvelték a touloni szurkolók, s láthatóan a sajtó sem feledte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!