Kosárlabda Eb-selejtező

2020.11.14. 20:22

Goree Cyesha volt a mieink legjobbja Amszterdamban

TEOL

A PEAC Pécs–Uni Győr MÉLY-ÚT mérkőzéssel rajtolt el az 51. Sió Kupa Szekszárdon. A csütörtöki nyitónapon a házigazda Atomerőmű KSC Szekszárd a PINKK Pécsi 424 együttese ellen lépett pályára. Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Már Hollandiába sem a legerősebb kerettel utazhatott ki a magyar válogatott, mely koronavírus-fertőzés vagy sérülés miatt többek között Studer Ágnesre, Határ Bernadettre és Turner Yvonee-ra sem számíthatott, Amszterdamban, két perccel az indulás előtt pedig Cziczás László edzőről és Zele Dorináról derült ki, hogy elkapták a vírust, így ők sem lehettek a nemzeti csapat segítségre.

Ezek a történések megragadtak a magyar fejekben, két újonccal (Aho Nina, Kiss Angelika) a kezdőben nagyon beragadtak a mieink, a 17. percben már húsz ponttal vezetett Hollandia (33–13), a félidőre azonban megkezdte a felzárkózást a Török Ágnes és Dubei Debóra vezetett nemzeti csapat.

A második félidőre, ahogy néhány napja a szlovákok, úgy most a mieink ellen is elfáradni látszott a hollandok (csütörtökön a félidőben még hét ponttal vezettek, végül hússzal kapta ki), fokozatosan dolgozták le hátrányukat Törökék. Öt perccel a vége előtt a mérkőzésen először át is vették a vezetést (55–54), de két hazai tripla megpecsételte sorsukat.

A 66–56-os „odavágó” után ezúttal is a hollandok örülhettek, az újabb vereséggel pedig nehéz helyzetbe került válogatottunk a kontinensbajnokságra való kijutáshoz. A selejtezőt 2021 februárjában Szlovákiában zárja a válogatott.

A szekszárdi kosaras hölgyek közül Goree Cyesha 16 ponttal és 15 lepattanóval dupla-duplát jegyzett, a Tolnai Népújságnak a találkozó előtt az esélyekről nyilatkozó Bálint Rékát nem küldte pályára Székely Norbert szövetségi kapitány. A válogatott első számú irányítója, Studer Ágnes koronavírus-fertőzés miatt nem tarthatott a társaival, míg Zele Dorina a szombaton elvégzett Covid-teszten „akadt” fent. A mérkőzést eredetileg Szekszárdon rendezték volna, a helyszínváltozásra a pandémia miatt került sor.

Európa-bajnoki selejtező, H csoport, 3. forduló.

Magyarország–Hollandia 63–68 (9–19, 14–16, 22–16, 18–17). Magyarország: Aho 2, Lelik, Raksányi 13/6, Kiss A., Goree 16/3. Csere: Dubei 16/3, Török Á. 12/6, Barnai 4. Szövetségi kapitány: Székely Norbert. Hollandia: Cornelius 13/9, van den Adel 15/6, Westerik 12/3, van Grinsven 10, Hof 13. Csere: K. Kiujt, Bettonvil 5/3, I. Kuijt, F. Kuijt, Jongeling. Szövetségi kapitány: Hakim Salem.

„Mentálisan semmi baj nem volt, nagyon akarta a csapat a győzelmet. Ne feledjük, ezt a mérkőzést Magyarországon kellett volna megrendezni. Az egy egy elleni védekezésünk nem volt eléggé precíz az első félidőben, támadójátékban bizonytalannak tűntünk. Tudtuk, hogy kitartóan kell játszanunk, mert a második félidőben nem lesznek majd olyan jók a hollandok, de sajnos túl nagy volt a különbség. Nagyon nagy szerepe volt a lepattanó labdáknak, a fordulás után már sokkal erőteljesebbek voltunk ezen a téren is. Rengeteg körülmény játszott közre a vereségben, értékelni kell kívülről-belülről, ám a csalódottság egyértelmű. Hiszek abban, hogy ez nem a vég kezdete, hanem a kezdet vége” – nyilatkozta a magyar kapitány.

A csoport állása: 1. Hollandia 5 (198–203, 3 mérkőzés), 2. Magyarország 4 (192–193, 3), 3. Szlovákia 3 (143–137, 2).

Borítóképünkön: Goree Cyesha (a labdával) a mezőny egyik legjobbja volt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!