Női kosárlabda Európa-bajnokság

2020.11.14. 11:55

Önbizalommal telve várják a selejtezőt Bálint Rékáék

Berg Sándor

Székesfehérvár 20200706 Kosárlabda Nõi Válogatott edzés Fotó: Nemzeti Sport - Török Attila A képen: Bálint Réka

Fotó: MW

Két meghatározó játékos, Studer Ágnes és Határ Bernadett nélkül, de önbizalommal telve várja a hollandok elleni ma esti Eb-selejtezőt a magyar női kosárlabda válogatott. Bálint Réka, a nemzeti csapat szekszárdi bedobója szerint elbizonytalaníthatják a házigazdát, ráadásul az is a mieink malmára hajthatja a vizet, hogy az ellenfél két nappal korábban is pályára lépett.

– Kedvezően alakult számunkra Szlovákia–Hollandia mérkőzés, ezzel egy részsikert már arattunk?

– Jelenleg kedvezőbb helyzetben vagyunk azzal, hogy a szlovákok 84–64-re legyőzték a házigazdát. Ez azonban csak akkor ér valamit, hogy ha szombaton mi is ugyanezt tesszük a hollandokkal. És akkor még ott lesz a szlovákok elleni februári találkozó – válaszolta lapunk megkeresésére Bálint Réka, az Atomerőmű KSC Szekszárd és a magyar válogatott bedobója, aki a szintén Szekszárdon játszó Goree Cyesha és Zele Dorina mellett tagja a keretnek.

– Ott voltak a csarnokban a csütörtöki mérkőzésen?

– A helyszínen csak két stábtag, Székely Norbert és Iványi Dalma lehetett jelen, mi kivetítőn keresztül követtük figyelemmel az eseményeket. Meglepett minket a szlovákok játéka, igaz, a győzelmükhöz egy nagyon jó dobóforma és olyan akarat is kellett, amit a második félidőben produkáltak. Számunkra ez a mérkőzés azt is megmutatta, hogy egyáltalán nem verhetetlen a holland válogatott.

– Napra pontosan egy évvel ezelőtt tíz ponttal, 66–56-ra kaptak ki szintén Amszterdamban a házigazdától a nyitó fordulóban. Most mi lehet a győzelem receptje?

– Ha nekik rontunk, elbizonytalaníthatjuk őket. A hollandok dolgát megnehezíti, hogy csütörtökön pályára kellett lépniük, biztosan fáradtabbak lesznek, mint mi, ez is a malmunkra hajthatja a vizet. Sőt, ha keserédes is, de bizonyára számítottak Studer Ágnes és Határ Bernadett játékára, biztosan külön készültek rájuk. Sajnos egyikőjük sem utazott el velünk, ahogy Turner Yvonne sem.

Bálint Réka szerint a helyszín nem lehet döntő tényező a ma esti mérkőzésen Fotó: MW

– Egy hete vannak összezárva, előbb Székesfehérváron, majd most a holland fővárosban is „buborékban” kell lenniük. Ez mennyiben nehezíti meg a felkészülést?

– Ilyen rövid felkészülés alatt az edzésen, az étkezésen és az alváson kívül nagyon másra nincs is időnk, e körül forognak a napjaink, így gyakorlatilag nem szenvedünk hiányt amiatt, hogy nem mehetünk ki a szállodából. A hotel közvetlen szomszédságában egy nagy zöld terület van pónilovakkal, itt tudunk kicsit kikapcsolódni, friss levegőt szívni. Csak az a furcsa, hogy a szobában egyedül van az ember. Ebből a szempontból sem lehet összehasonlítani a nyári felkészülésünkkel a mostani időszakot. Ahogy abban sem, hogy júliusban a két nagy hiányzónk is jelen volt, ami nem könnyíti meg a dolgunkat. Azonban azt érzem, hogy ebben az egy hétben kell önbizalommal vérteztük fel magunkat, remélem, hogy ez az eredményességben is megmutatkozik majd.

– Ahogy nyáron még arról is szó volt, hogy Szekszárdon rendezhetik a magyar–holland Eb-selejtezőt...

– Számomra különleges mérkőzés lett volna az, hiszen ennyire hazai mérkőzést még nem játszhattam, játszhattunk válogatott mezben. Különösen fájó volt, mikor kiderült, hogy nem otthon, hanem ismét idegenben kell pályára lépnünk Hollandia ellen. Viszont azt beszéltük a lányokkal, hogy ezzel már nem kell foglalkozunk, s lényegében az sem hátrány, hogy Amszterdamban van jelenésünk. Szurkolók ugyanis nem lehetnek a mérkőzésen, ötödik napja vagyunk itt, jó párszor edzettünk már a csarnokban, vagyis a helyszín nem lehet majd döntő tényező.

Frissítés!

Zele Dorina, az Atomerőmű KSC Szekszárd magasembere és Cziczás László másodedző mérkőzés előtti gyorstesztje is pozitív eredményt hozott, egyik egyikük sem lehet ott a hollandok elleni mérkőzésen – tudtuk meg Székely Norbert szövetségi kapitány helyszíni bejelentkezésekor.

Borítóképünk: Bálint Réka a válogatott székesfehérvári edzőtáborában Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!